Sanatate

Cât de periculoasă este infecția cu Giardia: Află totul despre giardioză

Publicat: 25 ian. 2022
imagine la microscop cu giardia
Giardioza este boala provocată de protozoarul Giardia duodenalis (Giardia intestinalis, Giardia lamblia, Lamblia intestinalis).

Cât de periculoasă este infecția cu Giardia? Ei bine, infecțiile parazitare reprezintă, în continuare, o problemă de sănătate foarte serioasă în întreaga lume. Descoperă în acest articol totul despre giardioză.

Giardioza este boala provocată de protozoarul Giardia duodenalis (Giardia intestinalis, Giardia lamblia, Lamblia intestinalis). Acesta există sub formă de trofozoit și de chist. Omul se infectează atunci când consumă alimente sau bea apă contaminată cu chisturi. În stomac, trofozoiții sunt eliberați din chisturi și migrează spre intestinul subțire, unde se atașează de celulele epiteliale. Apoi, se deplasează spre colon, unde se închistează, după care sunt eliminați prin fecale.

După infectare, unele persoane nu prezintă manifestări clinice, însă altele pot avea probleme cu aparatul digestiv. Se întâmplă, chiar, să existe și manifestări extradigestive, în special neuropsihice și alergice.

imagine la microscop cu giardia
În stomac, trofozoiții sunt eliberați din chisturi și migrează spre intestinul subțire, unde se atașează de celulele epiteliale.

Cât de periculoasă este infecția cu Giardia? Iată ce simptome prezintă

Debutul bolii are loc la 1-3 săptămâni de la expunere, prin apariția diareei apoase, fără mucus sau sânge. Acest simptom este însoțit de dureri abdominale de intensitate variabilă, senzație de greață și intoleranță la lactoză.

Pot, de asemenea, să apară și tulburări neuropsihice: agitație, instabilitate, tulburări de atenție și insomnie. Acestor manifestări li se adaugă cele alergice cutanate (urticarie, prurigo, eczemă) și respiratorii (astm bronșic, rino-faringite).

Pentru că giardioza poate fi acută sau cronică, simptomele se împart astfel: acută – diaree ușoară, dureri abdominale, distensie abdominală (balonare), greţuri, vărsături matinale – steatoree, intoleranţă la lactoză – scădere ponderală (cauzată de malabsorbţie); cronică– diaree, dureri abdominale, balonare, cefalee, ameţeli, insomnie, tulburări de atenţie, alergii alimentare, cutanate, respiratorii, oculare (urticarie, prurit nazal sau anal, eczemă).

Diagnosticul constă în identificarea chiștilor de Giardia duodenalis în scaunele formate și a trofozoiților în scaunele diareice, în lichidul duodenal sau în biopsia jejunală. De cele mai multe ori, se recomandă efectuarea unor analize medicale: antigen Giardia lamblia (coproantigen), paraziți în materii fecale protozoare PCR și examen coproparazitologic

Chiar dacă nu este exprimată clinic, giardioza trebuie tratată, deoarece simptomele pot apărea tardiv sau periodic. În acest fel, purtătorul este un rezervor de Giardia, fiind un factor de risc pentru cei din jurul său.

femeie îmbrăcată în albastru cu durere de burta
Debutul bolii are loc la 1-3 săptămâni de la expunere, prin apariția diareei apoase, fără mucus sau sânge.

Tratamentul în cazul infecției cu Giardia

Scopul tratamentului este de a distruge parazitul și a ameliora simptomele bolii. De aceea, medicii recomandă terapie antiparazitară, terapie adjuvantă (antispastică intestinală, antihistaminică H1), regim alimentar restrictiv în lactate și alcool, bogat în proteine și tratament profilactic (respectarea regulilor de igienă personală și alimentară și prepararea prin fierbere a alimentelor)

Deoarece infecția se răspândește extrem de repede, aceasta trebuie tratată nu doar persoana diagnosticată cu giardioză, ci și ceilalți membri ai familiei.

Pot exista cazuri de reinfecție, deoarece această infecție nu dă imunitate pe viață. Așa că, este necesar să luați câteva măsuri de precauție pentru a reduce șansele. În primul rând, este foarte important să vă spălaţi pe mâini mai ales după ce utilizaţi toaleta, după ce schimbaţi scutecul copilului sau după ce vă jucați cu animalele. Aveţi foarte mare grijă la apa pe care o consumaţi, iar atunci când mergeţi la piscină, încercaţi să nu înghiţiţi apa. Mai mult decât atât, când călătoriţi în alte părţi ale lumii, consumaţi numai apă îmbuteliată şi evitaţi consumul de gheaţă, fructe şi legume crude.

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider
Adauga un comentariu