Stiri medicale

Cat de periculoase sunt trotinetele electrice: primul studiu asupra accidentelor cu aceste vehicule scoate la iveala riscul la care sunt expusi pietonii si conducatorii

Publicat: 01 feb. 2019

Cercetatorii americani au realizat primul studiu cu privire la accidentele aparute din cauza acestor vehicule, iar rezultatele nu sunt incurajatoare. Acestea sunt asociate cu numeroase tipuri de rani, de la fracturi, leziuni la cap si articulaţii dislocate. Studiul a avut in vedere examinarea cazurilor din doua spitale de urgenţa din zona Los Angelesului, primul loc in care trotinetele electrice au putut fi inchiriate. Rezultatele arata ca doar intr-un an aproape 250 de oameni au fost trataţi de cele doua clinici pentru accidente cu trotineta electrica. Numarul este puţin mai mare chiar si decat cel al accidentelor rezultate in urma accidentelor de bicicleta (in jur de 200) raportate la cele doua clinici in aceeasi perioada, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

De asemenea, printre cei care mergeau cu trotinetele electrice, doar 4% purtau casca. Studiul, publicat recent in JAMA Network Open, ofera primele date concrete despre ceea ce pana acum au fost relatari anecdotice ale oamenilor accidentaţi de aceste aparate. Autoarea principala a studiului, Joann Elmore de la University of California, Los Angeles (UCLA), a precizat ca cei care merg cu trotinetele electrice „subestimeaza hazardele” vehiculelor. De aceea, cercetatoarea recomanda mai multa atenţie, respectarea regulilor de trafic si purtarea castilor „pentru a preveni tipurile de accidente care au fost vazute la urgenţe”, precizeaza Elmore.

Respectarea regulilor de catre cei care conduc este cruciala, asa cum arata si rezultatele detaliate ale studiului. Din cei 249 de pacienţi, 91% au fost cei care conduceau, iar restul erau pietoni. Circa 11% erau sub 18 ani (varsta minima legala este 18). Cele mai comune accidentari au fost la cap (40%), fracturi (32%) si taieturi, zgarieturi si vanatai (28%). Mulţi pacienţi (94%) au avut rani minore si nu au avut nevoie de internare, dar 15 pacienţi (6%) aveau rani suficient de grave pentru a necesita internarea.

In a doua parte a studiului, cercetatorii i-au observat pe cei de pe trotinete electrice in anumite intersecţii timp de peste 7 ore. Dintre cei 193 observaţi, doar 6% purtau casca. Cercetatorii au notat ca numarul de accidente este subestimat, pentru ca s-au luat in considerare doar cazurile care au ajuns la urgenţe. Studiile viitoare vor include si intrebari cu privire la utilizarea trotinetelor electrice puse celor care au avut accident. 

De asemenea, conform lui Steely White, director al departamentului de siguranţa de la Bird (o firma care inchiriaza aceste trotinete in Los Angeles), studiul nu a luat in considerare numarul total de calatorii realizate cu trotineta si nu a comparat aceste accidente cu cele de masina si motocicleta, dar acesta spera „sa aiba sansa de a lucra cu autorii studiului pentru a lua masurile de prevenire necesare”. A.M.loading...

Adauga un comentariu