Diete si regimuri

Cat de periculosi sunt pufuletii pentru sanatate

Publicat: 13 sept. 2019

Pufuletii fac parte din dieta romanilor de zeci de ani si toata lumea ii indrageste, insa nimeni nu stie exact cat de periculosi sunt ei pentru sanatatea consumatorilor. Un raport al Asociatiei pentru Protectia Consumatorului realizat pe diverse tipuri de pufuleti simpli si cu arome arata de ingredinte contin acestia. Analiza Asociatiei pentru Protecia Consumatorului a fost efectuata asupra a 32 de tipuri de pufuleti, iar concluziile sunt urmatoarele:

– 59% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor

– 38% din produsele analizate contin intre 1 si 8 aditivi alimentari!

– 34% din produsele analizate contin sare iodata!

– 31% din produsele analizate contin intre 2 grame de sare si 3 grame de sare per 100 grame produs!

– 22% din produsele analizate contin potentiatori de gust si aroma!

– 22% din produsele analizate contin extract de drojdie!

– continutul de cascaval pudra variaza intre 0,1% si 0,5%

Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de pufuleti analizate sunt urmatoarele: faina de porumb, malai grisat, gris din porumb, faina de cartofi, faina de orez, faina de grau, ulei de palmier, grasime vegetala de palmier total hidrogenata, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, zahar, sirop de glucoza, dextroza, maltodextrina, pesmet, patrunjel, busuioc, ceapa pudra, usturoi pudra, proteina vegetala hidrolizata, proteina din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoza, cascaval pudra, praf de branza, sare de masa, sare iodata, arahide, pasta de alune, rosii pudra, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb si cayenne.

În cele 32 de produse analizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorului s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitina de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono si digliceride ale acizilor grasi, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu si acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat si o serie de arome artificiale, cum ar fi: aroma de pizza, aroma de bacon, aroma de ciuperci, aroma de paprica si aroma de fum. Aromele sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 175 kcal si 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vanzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variaza intre 9,1 grame si 35 grame, iar cantitatea de acizi grasi saturati per 100 grame produs variaza intre 2,3 grame si 20,4 grame. 59% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati, in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

„Pufuletii constituie una din gustarile cele mai apreciate de catre copii, dar, din pacate, foarte putini parinti cunosc faptul ca exista sortimente de pufuleti cu o incarcatura chimica foarte mare, constituita din potentiatori de gust si arome, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice. Pufuletii sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, fapt care nu-i recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si a celor care sufera de boli cardiovasculare, renale si sindrom metabolic.”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC. sursa: digi24.ro



loading...

Adauga un comentariu