Economic Local

Cat de sigura e asigurarea ta?

Publicat: 21 oct. 2012
1

Un cutremur de talia celui din 1977 ar genera pagube de miliarde de euro. Oare sunt pregatite societatile de asigurare din Romania sa-si despagubeasca clientii in cazul producerii unui dezastru?

La finele lunii iunie, cele mai importante 15 companii de asigurari din Romania aveau in portofoliu aproximativ cinci milioane de polite de incendiu si calamitati naturale. Asta inseamna ca, in cazul in care locuinta le este distrusa  in urma unei calamitati, cinci milioane de romani se asteapta sa fie despagubiti de societatile de asigurare.

Specialistii estimeaza ca un cutremur de amplitudinea celui din 1977 ar provoca pagube de cel putin 6 miliarde de euro. In conditiile in care cele cinci milioane de asigurari acopera mai bine de 60% din fondul total de locuinte din Romania, rezulta ca societatile de asigurare ar trebui sa plateasca despagubiri de miliarde de euro.

Toate vanzarile companiilor de specialitate abia daca au atins anul trecut doua miliarde de euro. Si atunci, de unde ar putea plati ele eventualele daune? Raspunsul sta in reasigurare si in rezervele pe care societatile sunt obligate prin lege sa le constituie pentru fiecare polita vanduta. Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai experimentati specialisti in domeniu, nu este foarte optimist.

„In cazul unui cutremur major va fi o selectie naturala a societatilor de asigurare, dar vor ramane foarte multi clienti fara banii de despagubire“, afirma Constantinescu. Potrivit acestuia, nivelul minim al reasigurarii ar trebui sa fie la circa 30% din primele brute subscrise.

Pe de alta parte, normele prudentiale au permis companiilor sa utilizeze un nivel mai mic al reasigurarii, in conditiile in care acopera daunele potentiale si cu rezerve tehnice. Intre cele doua exista insa diferente. Reasigurarea presupune ca societatea care emite polita sa cedeze o parte din prima incasata catre o alta companie specializata in reasigurare. In functie de procentele cedate, reasiguratorul isi asuma si riscul in caz de catastrofa. Rezervele tehnice presupun garantarea platilor potentiale cu diverse active. Societatea de asigurare „arata“ ca, in caz de dezastru, dispune de active care, lichidizate, o pot ajuta sa plateasca daunele.

Reasigurarea este o forma mai efi­cienta, mai directa, dar si mai scumpa de securizare a portofoliilor, motiv pentru care asiguratorii din Romania au adoptat-o pe scara mai larga abia de anul trecut.

Asigurati ca pe timpul  ADAS-ului

Singura metoda pe care supraveghetorul pietei a identificat-o pentru a reduce din riscurile de catastrofa a fost crearea Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor.

Acest organism, care are ca actionari 13 companii private, emite la un pret mic polite de asigurare pentru calimitati si acopera maximum 20.000 de euro in caz de dauna. Pentru ca, in ciuda legii care obliga populatia sa se asigure, PAID a fost un esec, in piata sunt aruncate din ce in ce mai des solutii care presupun transformarea asigurarii intr-o taxa, pe sistemul comunist.

Recent, vicepresedintele unuia din­tre actionarii PAID a vorbit despre posibilitatea ca prima anuala sa se achite cu factura la energie, ca taxa radio. Alte voci din piata spun ca ar fi mai bine ca polita sa fie transformata in taxa si colectata de Fisc.

Sursa: capital.ro

Adauga un comentariu