Stiri medicale

Cat dureaza anticorpii Covid-19? Noi descoperiri

Publicat: 23 iun. 2020
recoltare analize sange
Cat dureaza anticorpii Covid-19?

Cat dureaza anticorpii Covid-19? Noile cercetari au sugerat ca anticorpii impotriva Covid-19 pot disparea in doua-trei luni in randul persoanelor infectate, dar nu au prezentat niciun simptom, ceea ce indica faptul ca o imunitate substantiala pe termen lung este putin probabila pentru acei oameni. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna neaparat ca aceste persoane pot fi infectate a doua oara, cel putin pe termen scurt.

Desi se stie foarte putin despre imunitatea la Covid-19, studiul ar putea avea unele implicatii asupra modului in care lumea se raporteaza la pandemie, cum ar fi planurile controversate de a elibera „pasapoarte pentru imunitate”.

In revista Nature Medicine, oamenii de stiinta de la Universitatea Medicala Chongqing din China au comparat raspunsul imun la SARS-CoV-2, virusul care provoaca Covid-19, intre persoanele asimptomatice si persoanele simptomatice din orasul Chongqing, in perioada ianuarie-februarie a acestui an.

In timpul bolii, s-a constatat ca nivelurile de anticorpi specifici virusului sunt semnificativ mai mici in grupul asimptomatic decat in ​​grupul simptomatic, ceea ce sugereaza ca persoanele fara simptome au lansat mai putin un raspuns imun. Ei au descoperit, de asemenea, ca varsarea virala – atunci cand organismul elibereaza virusul, gata sa infecteze pe altii – a aparut timp de 19 zile la persoane asimptomatice, comparativ cu 14 zile la pacientii simptomatici. Acest lucru sugereaza ca unele persoane asimptomatice ar putea fi potential infectioase pentru mai mult timp decat altele.

Cat dureaza anticorpii Covid-19?

La opt saptamani dupa vindecare, nivelurile de anticorpi neutralizanti au scazut cu 81% la pacientii asimptomatici, comparativ cu 62% la pacientii simptomatici. Pacientii asimptomatici au avut, de asemenea, un nivel mai scazut de 18 citocine pro- si antiinflamatorii, proteine ​​de semnalizare celulara, ceea ce indica in continuare un raspuns imun mai slab.

Expertii care nu au fost implicati in mod direct in studiu au spus ca aceste descoperiri nu sunt „surprinzatoare” si sunt in mare parte in conformitate cu ceea ce se stie deja despre infectii usoare din orice cauza, desi cercetarile au starnit ingrijorarea in randul unor oameni de stiinta.

„Acest lucru sugereaza cu tarie ca imunitatea poate scadea foarte bine in cateva luni de la infectie pentru o proportie substantiala de oameni”, a comentat profesorul Liam Smeeth, profesor de Epidemiologie clinica la London School of Igiene si Medicina Tropicala, potrivit iflscience.com.

Nu ne putem baza pe testarea anticorpilor

„Avem nevoie de studii mai mari, cu urmarire mai lunga in mai multe populatii, dar aceste descoperiri sugereaza ca nu ne putem baza pe oameni care au avut infectii dovedite si nici pe testarea anticorpilor ca dovada puternica a imunitatii pe termen lung”, a adaugat el.

Unele guverne s-au jucat cu ideea de a folosi „pasapoarte de imunitate” care sa le permita persoanelor care pot dovedi ca au fost deja infectate cu Covid-19 sa calatoreasca mai liber si sa acceseze mai multe zone publice. Totusi, aceasta cercetare sugereaza este gresit sa presupunem ca toti cei care au avut Covid-19 au ridicat imunitatea solida pe termen lung.

Un alt studiu publicat in Nature saptamana trecuta a descoperit ca unii anticorpi neutralizanti gasiti in randul persoanelor asimptomatice la niveluri inferioare sunt de fapt unele dintre cele mai puternice. Acest lucru sugereaza ca nivelul mai scazut de anticorpi va va proteja in continuare de a va imbolnavi pe termen scurt.

Adauga un comentariu