Actualitate

Cât durează Postul Sfintei Marii 2020. Ce trebuie să știe credincioșii în această perioadă

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât durează Postul Sfintei Marii 2020. Ce trebuie să știe credincioșii în această perioadă
Postul Sfintei Marii 2020 durează din 31 iulie până pe 15 august

Cât durează Postul Sfintei Marii 2020. Anul acesta, postul începe de vineri, 31 iulie, și culminează cu sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Acesta este al treilea mare post de peste an, după cel al Paștilor și al Apostolilor Petru și Pavel.

Anul acesta, joi, 30 iulie, a fost lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii. Începând de vineri, 31 iulie, creștinii ortodocsi sunt în post, până pe data de 15 august. În tradiția populară, acest post mai este cunoscut și al Sântămăriei. Această perioadă are rolul de a-i pregăti pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august. Întâi avem Schimbarea la Faţă a Domnului, pe 6 august, apoi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Cât durează Postul Sfintei Marii 2020

În acest an, Postul Adormirii Maicii Domnului durează 15 zile. Astfel, sâmbătă, 15 august, vom celebra sărbătoarea Sfânta Marie Mare. Este unul din cele patru mari posturi de peste an, alături de cel al Paștilor, al Apostolilor Petru și Pavel și al Crăciunului.

Potrivit scrierilor bisericești, la început acest post nu avea o durată fixă și era ținut diferit de creștini. Astfel, în Antiohia se postea doar o singură zi, de Schimbarea la Față a Domnului (6 august). Creștinii din Constantinopol țineau 4 zile de post, iar la Ierusalim, postul dura 8 zile. De asemenea, și perioada în care era ținut era diferită. Unii creștini țineau acest post în luna august, în timp ce alţii în septembrie.

Originea Postului Adormirii Maicii Domnului datează din secolul V. Însă abia în secolul XII, sunt stabilite perioada și durata acestui post. Acestea s-au făcut la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Așadar, de-atunci postul începe la 1 august și se termină de ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Ce trebuie să știe credincioșii despre acest post

În perioada acestui post, împreună cu slujba Vecerniei se săvârșesc și alte rânduieli bisericești. Odată cu Vecernia se țin și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria. Mai mult, vineri, 14 august se săvârșește Prohodul Maicii Domnului.

Totodată, în acest post li se recomandă creștinilor ajunare luni, miercuri și vineri până la ora 15.00. După această oră se poate consuma numai mâncare uscată. De asemenea, marți și joi se cere să mâncâm fără ulei. Doar sâmbăta și duminica avem dezlegare la untdelemn și vin. Iar de Schimbarea la Față a Domnului, pe 6 august, avem dezlegare la pește, vin și untdelemn.

Credincioșii trebuie să știe că acest post nu disprețuiește trupul, ci caută să-l mântuiască împreună cu sufletul. Mai trebuie să înțelegem că Postul Adormirii Maicii Domnului este nu doar o înfrânare de la anumite alimente. Acest post înseamnă și să ne abținem de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Așadar, trebuie să ne ferim de a păcătui cu gândul ori cu fapta.

Rugăciunea, hrană pentru suflet

Esența postului este să nu-l considerăm o persecutare trupului. Acest post trebuie ținut cu bucurie și trebuie să fie luminat. Totodată, ar fi bine să facem din rugăciune acea hrană pentru suflet care să compenseze abținerea de la mâncarea de dulce. Fără rugăciune, cele două săptămâni cât durează Postul Sfintei Marii 2020 vor părea lungi și chinuitoare.

Adauga un comentariu