Conserve

Cat dureaza sterilizarea conservelor

Publicat: 11 oct. 2012

Temperatura de sterilizare a conservelor variaza in functie de legumele ori fructele conservate. De ce? Pentru ca acestea au aciditati diferite, care influenteaza aparitia bacteriilor si, deci, a alterarii preparatului. Totusi, nivelul de aciditate a fructelor si legumelor este doar unul din factori, ceilalti fiind legati de modul in care sunt ambalate conservele, de cantitatea de lichid pe care o au, dimensiunea borcanelor, dar si metoda de sterilizare (in baie de apa, la cuptor ori in procesoare speciale).
Astfel, tineti minte ca:
– marimea borcanelor conteaza, pentru ca cele mici stau mai putin timp la sterilizat;

– e important cat lichid este in borcane, pentru ca o cantitate mai mare de lichid duce la incalzirea mai rapida a conservelor puse la sterilizat si, drept urmare, la un timp mai scurt de procesare;

– daca ati pus in borcane calde conservele fierbinti, sterilizarea dureaza cu 5-10 minute mai putin;

– durata sterilizarii este influentata de altitudinea la care va aflati in raport cu nivelul marii: apa fierbe la 100 de grade Celsius la nivelul marii si la temperaturi mai mici pe masura ce creste altitudinea, insuficiente insa pentru distrugerea bacteriilor, astfel ca durata sterilizarii creste o data cu altitudinea (de regula cu un minut / 300 de metri).

Fructele si legumele cu aciditate mare contin suficiente substante pentru ca microorganismele care provoaca alterarea sa fie distruse prin sterilizare in baie de apa, la circa 100 de grade Celsius. Printre legumele si fructele cu aciditate mare se numara: rosiile, prunele, merele, capsunele, fructele de padure, rubarba, caisele, ciresele, strugurii, piersicile, nectarinele, perele si, evident, citricele.

Preparatele cu aciditate redusa – cum ar fi o parte dintre legume, fructele de mare, carnea de vita si cea de pasare – trebuie sterilizate la cel putin 115 grade Celsius, pentru perioade cuprinse intre 20 si 100 de minute, in recipiente speciale pentru sterilizare, pentru a preveni alterarea. In cazul in care astfel de recipiente nu sunt disponibile, se poate recurge la sterilizarea in baie de apa ori in cuptor, dar pentru perioade mult mai lungi, respectiv cateva ore (pana la 12 ore, in functie de marimea recipientelor).
De altfel, conservarea carnurilor in acest fel este destul de riscanta, in multe state administratiile responsabile de sanatatea publica recomandand ca aceste operatiuni sa nu fie facute in gospodarii, ci doar in centre specializate, dotate cu aparatura de sterilizare la temperaturi foarte mari si in conditii de siguranta pentru cei care le manevreaza.
Dintre legume, intra in categoria cu aciditate scazuta ciupercile, fasolea, cartofii, sfecla rosie, ardeii, spanacul, dovleceii, conopida, vinetele, dar si porumbul, sparanghelul, anghinarea, bamele, broccoli, varza de Bruxelles si smochinele. Exista un truc simplu pentru a creste aciditatea acestor conserve, prin adaugarea de suc de lamaie, dar durata sterilizarii nu este influentata esential.

In imaginea alaturata se arata cat dureaza sterilizarea, in raport de tipul de leguma sau fruct, dar si in functie de gramajul borcanului (400 grame / 800 de grame) si de modul de ambalare, respectiv in borcane incalzite (la cald) sau reci (la rece). Acolo unde apare o singura indicatie, ea se aplica in ambele cazuri.

Multumim pentru sfaturi, bucatareli!loading...

Adauga un comentariu