News Flash:

Cat ne costa armata de directori - FOTO

22 Mai 2010
8525 Vizualizari | 10 Comentarii
Vasile Cepoi director ASP
• De cati directori este nevoie ca institutiile bugetare iesene sa functioneze in mod corect? • In conditii de criza, postul de director aduce cu sine o serie de beneficii despre care se poate spune ca nu se mai justifica in totalitate • Sunt institutii unde sunt si cate cinci - sase directori, in conditiile in care munca acestora ar putea fi repartizata unor sefi de servicii, fara a se aloca fondurile necesare functiilor de conducere, cu toate beneficiile pe care acestea le implica • In randurile de mai jos, reporterii BUNA ZIUA IASI va prezinta o scurta radiografie a institutiilor de conducere, cu numarul directorilor care se ocupa de soarta iesenilor si sumele care se cheltuie numai pe salariile acestora

De cati directori este nevoie ca institutiile bugetare iesene sa functioneze in mod corect? Cate functii de conducere trebuie impartite in asa fel incat sa fie multumiti toti cei care sunt convinsi ca merita aceasta titulatura? In conditii de criza, postul de director aduce cu sine o serie de beneficii despre care se poate spune ca nu se mai justifica in totalitate. Sunt institutii unde sunt si cate cinci - sase directori, in conditiile in care munca acestora ar putea fi repartizata unor sefi de servicii, fara a se aloca fondurile necesare functiilor de conducere, cu toate beneficiile pe care acestea le implica. Mai mult, sunt institutii unde sunt in momentul de fata si cate doi directori plini: unul demis din functie de pe vremea guvernarii PSD - PDL care si-a recastigat functia in instanta si acum trebuie remunerat conform postului ocupat si unul instalat de catre PDL. Astfel, au existat cazuri cand banii din buget s-au dus pe apa sambetei, fiind platiti doi oameni pentru aceeasi functie. Cazuri concrete sunt cele ale Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura sau al Protectiei Consumatorului. In randurile de mai jos, reporterii BUNA ZIUA IASI va prezinta o scurta radiografie a institutiilor de conducere, cu numarul directorilor care se ocupa de soarta iesenilor si sumele care se cheltuie numai pe salariile acestora. Daca numarul directorilor din institutiile iesene este justificat sau nu sau daca acestia isi fac bine treaba pentru care statul ii plateste in mod generos, reporterii lasa comentariile in seama cititorilor.

60 de directori in 13 spitale

Spitalele care au cei mai multi directori sunt cele cu peste 400 de paturi. Conform legislatiei in vigoare, spitalele trebuie sa aiba un manager, director medical, director financiar contabil si alti directori. Patru spitale din Iasi au cate sase directori, inclusiv manager. Este vorba despre spitalele Sf. Spiridon, Sf. Maria, de Recuperare si de psihiatrie Socola. Aceste unitati medicale au manager, director medical, director financiar contabil, director de ingrijiri, director de cercetare dezvoltare, director administrativ. Spitalele sub 400 de paturi sunt conduse de manager, director medical, director financiar contabil, director de cercetare dezvoltare, iar unele au si director administrativ. Unele spitale, cum este C.I. Parhon si Boli Infectioase, au si director responsabil de calitate pe langa ceilalti directori care conduc unitatea medicala. Rolul directorului de cercetare dezvoltare intr-un spital este acela de a avea si contracte de cercetare in derulare, tocmai pentru a atrage fonduri in unitatea medicala. Toate organigramele spitalelor din Iasi au fost aprobate de Directia de Sanatate Publica si apoi de Ministerul Sanatatii. Din aceasta lista sunt excluse Spitalul Cai Ferate si Spitalul Militar care nu fac parte din reteaua Ministerului Sanatatii. De asemenea, nu sunt incluse nici spitalele din Pascani, Harlau si Tg. Frumos. Aceste trei unitati medicale au manager, director medical si director financiar contabil. Salariul unui manager de spital este stabilit prin lege, intre 3000 si 3500 lei, la care se adauga sporuri si, unde este cazul, garzi. Salariul unui director medical este de aproximativ 3.000 lei, la care se adauga sporuri si garzi. Salariile comitetului de conducere sunt mult mai mari la spitalele Pneumologie, Socola, unde sporurile sunt foarte mari. In municipiul Iasi sunt spitalele C.I. Parhon, de Urgente Sf. Ioan, Sf. Spiridon, de Boli Infectioase, de Pneumologie, de Neurochirurgie, Sf. Maria, de Recuperare, de psihiatrie Socola, maternitatile Elena Doamna, Cuza Voda, institutele de Gastroenterologie si Hepatologie, de Boli Cardiovasculare.

Salarii de 9.100 lei

La Centrul Regional de Sanatate Publica (CRSP) Iasi sunt patru functii de conducere, pentru care se aloca lunar aproximativ 16.000 lei. Directoarea, dr. Smaranda Iancu, are un salar de baza de 4.200 lei. Aici au functii de conducere dr. Angela Romaniuc, sefa de la serviciul de Epidemiologie, Nicoleta Florescu, de la Igiena, si dr. Elena Lungu, de la noul serviciu de Sanatate si Promovarea Sanatatii. Salariile celor trei sefi de sectie variaza intre 3.800 si 4.100 lei. La Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi, pe langa directorul institutiei, dr. Vasile Cepoi, mai sunt inca patru directori adjuncti. Ana Pintilie, la segmentul financiar contabil, dr. Eugen Popescu, la asistenta medicala, dr. Lucian Indrei, la Directia de Control in Sanatate Publica si dr. Irina Mitroi, la Sanatate Publica si Programe. Salarul in mana al sefului DSP Iasi este de 2.300 lei, iar patru directori adjuncti incaseaza lunar aproximativ 1.700 lei. Lunar, conducerea DSP Iasi incaseaza 9.100 lei net. La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, director general este ing. Ion Florin, care incaseaza lunar 2.550 lei, salariu net. Aici mai sunt patru directori adjuncti. Directorul economic, Dorica Rata, incaseaza peste 2.200 lei, salar net. Directorul pe Asistenta Sociala pentru Copil si Familie, Niculina Karacsony, incaseaza 2.700 lei. Directorul pe Asistenta Sociala pentru Persoane Adulte, Ioan Ticu, incaseaza 2.200 lei. Directorul pe Resurse Umane, Paraschiva Cogan, incaseaza 2.800 lei. Toate aceste sume sunt veniturile nete, care insumeaza 12.450 lei.

Patru directori in Prefectura

La nivelul prefecturii iesene sunt doar patru directori, Lucia Ilie, director in cadrul Directiei de Integrare Europeana, Marian Tuduran, director in Directia Financiar-Contabila, Cecilia Insuratelu, directorul Directiei Juridice din prefectura si Iuliana Cozlosche, directorul cancelariei prefectului. Acestia incaseaza lunar, in medie, 4.100 lei. In cazul in care se va aplica reducerea salariala preconizata la nivel central, directorii prefecturii iesene ar ramane cu o medie de aproximativ 3.000 lei. Media salariilor tuturor functionarilor din prefectura se incadreaza in jurul sumei de 2.100 lei, cu 700 lei mai mult decat incaseaza, in medie, salariatii din Consiliul Judetean Iasi. La nivelul celeilalte institutii, cei 180 de salariati ridica 1.400 lei lunar fiecare.

Sefii ISJ, un salariu de doua mii lei

Veniturile din salarii ale actualei conduceri a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la care nu se iau in calcul indemnizatiile ce le revin din faptul ca au o functie de conducere sau din implicarea in proiecte, nu trec de 2.000 lei pe luna. Astfel, inspectorul general Liliana Romaniuc si adjunctii Mariana Pop, respectiv Constantin Serban au o leafa comparabila cu suma pe care o incaseaza pe luna un cadru didactic cu toate gradele didactice parcurse si cu o vechime de peste 25 ani in activitatea profesorala. Si contabila sefa a ISJ, Valentina Adriana Aftanase, cea care intra in categoria functionarilor publici, are un venit lunar asemanator in fiecare luna, de peste doua mii lei. Daca se adauga insa sporurile de conducere, studiile pe care le-au parcurs de-a lungul timpului, dar si alte criterii ce tin de implicarea in proiecte scolare sau europene, sumele pot creste si cu pana la suta la suta pornind de la venitul de baza.

Directorii din primarie, bazati pe vechime

Dupa ce s-au trezit in ultima perioada cu un salariu mai mic, directorii din primarie se bazeaza pe sporul de vechime. Insa numai cativa directori beneficiaza de acest spor. Printre acestia se numara directorul economic Victorel Lupu, directorul economic adjunct Maria Simionescu sau Cristi Starica, director Piete. In primarie, 11 directori coordoneaza activitatea institutiei. Media salariilor primite de directori indica un prag de 2.300 lei net pe luna. Mai precis, la functiile de conducere (directori -n.r) baza salariala este de 1.624 lei brut, la care se aduca sporul de conducere de 50 la suta si sporul de vechime de maxim 25 la suta. Unul dintre cei mai solicitati directori din primarie este Mihai Chirica. Directorul tehnic castiga foarte putin pentru responsabilitatea pe care o are. "Luna trecuta am castigat doua mii lei", a precizat directorul tehnic. In cazul in care salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25 la suta, un incepator din zona privata are sanse sa castige mai mult decat un director din primarie.

Sase pe loc

Directorii ieseni din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit primesc lunar lefuri consistente. Astfel, Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi, primeste in fiecare luna un salariu de aproximativ 4 mii lei, bani pentru care are in subordine aproape 170 angajati. Insa in cadrul Oficiului Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, directorul Florentina Bernacic are un salariu de aproape 2.500 lei, pentru conducerea a 15 subalterni. La conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Iasi se afla trei directori. Directorul coordonator, Adriana Grecu, primeste un salariu de aproximativ 2.800 lei, directorul adjunct Oana Ungureanu primeste un salariu de 2.300 lei, iar directorul adjunct Mihai Ceuca ia luna de luna aproximativ 2.700 lei. In ceea ce priveste Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Iasi, directorul coordonator, Andrei Leonard Buiceag, primeste o remuneratie de aproape 2.300 lei. La Camera Agricola Judeteana Iasi, cei doi directori primesc salarii de peste 3.000 lei. Astfel, directorul coordonator Mihai Hlihor primeste in jur de 3.200 lei, iar directorul coordonator adjunct, Eogen Sandu, aproximativ 3.100 lei. La Inspectoratul de Stat in Constructii Iasi, seful inspectoratului, Valerica Andronache, are o remuneratie de 3.100 lei. La Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, cei sase sefi ai directiei primesc salarii intre 1.500 si 2.400 lei. Astfel, directorul coordonator Eugen Ticau are o leafa de 2.400 lei, directorii adjuncti Magneriu Jalba, 2.300 lei, Lucian Flaiser 1.700 lei, iar Silviu Popa 1.500 lei. La Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Iasi, directorul coordonator Paul Kmen are un salariu mediu de 2.700 lei, iar directorul adjunct Dan Holicov castiga in jur de 2.100 lei. La Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, directorul coordonator Mircea Susnea castiga lunar in jur de 3.300 lei.

Salariile directorilor de regii, cat ale viceprimarilor

In cadrul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iasi sunt angajati patru directori. In afara de Maricel Gherca, directorul general, responsabili de trei departamente sunt Cristian Stoica, Rodica Stoicescu si Neculai Abalasei, care fac departamentele tehnic, economic si, respectiv, cel de exploatare sa functioneze. Remuneratia bruta a directorului general este de 5.400 lei, la fiecare final de luna acesta regasind pe fluturasul de salariu aproximativ 3.800 lei. Termocentrala ieseana are nevoie de patru directori. Dorin Ivana primeste in jur de 3.500 lei pentru functia de conducere. Salariile directorului tehnic Costica Neculai, al directorului de marketing, Mugur Cozmanciuc, si al directorului economic, Ioan Nicolau, sunt confidentiale, dupa spusele responsabilului departamentului tehnic. Societatea de salubritate are angajati doi directori. Ion Apostol, directorul general, primeste 5.400 lei salariul brut, adica tot atatia bani cat directorul de la RATP Iasi, dar si cat cel angajat in cadrul Citadin SA, Catalin Neculau. In afara de directorul general, Citadin SA mai are ca responsabili un director tehnic, Cristian Barzu, si un director economic, Maria Gheorghiu. Conducerea ApaVital SA este platita luna de luna cu aproximativ 5.900 lei brut, directorul Ioan Toma avand in subordine alti doi directori, pe Mihail Dorus, director tehnic, si pe Mariana Chirila, director economic. In cadrul Directiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) Iasi, Luminita Salceanu, avand functia de director general, este platita cu 4.600 lei si este ajutata la conducere de Corneliu Bart, director adjunct.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Iuliana Cozlosche - Consilier Economic Prefectura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (10)

ipocritu  | #107615
vrajeala pentru fraieri la cet nu sant numai 4 directori sant vreo 7 si ala mare nu are numai 3500 lei
dan costea  | #107638
le curg mucii stau 2-3 ore la munmca si iau banu
stan j  | #107656
ma astea sint fara sporuri salariile caci cu sporuri sint duble
*  | #107702
Mai BOU-arule da tocmai pe Hordila l-ai uitat sau are salariul prea mic, motiv pentru care nu l-ai mentionat si ai lasat, asa ca asupra lui sa aplaneze o suspiciune
cetatean  | #107719
Este o caracteristica a economiei romanesti, atat la stat cat si la privati. Nepotismele si clientela politica au facut ca sa cresca nr. de directori, care mai de care cu nume mai pompoase, posturi in care troneaza inconpetenta, inconpetenta care in unele cazuri este dublata de directori adjuncti. Cunosc situatii dea dreptul hilare in care trei departamente sunt deservite de un singur angajat, ce are de semnat hartiile la sase directori, ce iau bani numai ca dau cu batul.
Ghiciti ce salariu are angajatul?
Vreti sa stiti de ce nu sunt programe de dezvoltare?
pribeag  | #107727
ce trebuie atatia directorii de spitale?Decat sa tii un puturos de director adm.in functie, mai bine ar angaja doctorii si asistente medicale
Teo  | #107746
Ce face Cepoi in afara de fura de prin spitale ? Este pus pe comunicate de presa pentru ca nu a rezolvat nicio problema in sistemul medical iesean.Strange doar bani pentru Movila,Carlan si Nechita care l-au pus acolo !
George  | #107752
Cepoir si-a angajat si amantel pe la DSP.Are o ,,doctorita " Nicorici buna la orice dar care nu are nicio treaba prin directie.Le platim toate ,,nepoatele" si ei nu mai pot de bine.DSP-ul e o structura comunista subordonata politic si fara nicun rost.
Om de'al casei  | #107775
Singurii care merita banii pe care ii primesc si chiar mai mult, sint cei de la DSV. Poate nu va dati seama cat este de greu sa strangi atatea spagi, sacose, plicuri, miei, mioare, porci si alte asemenea vietati. Si cum doar cine nu munceste nu greseste... ar trebui chiar marite salariile, si nu micsorate, asa cum vrea prostu' de Boc !
Cristina  | #107808
Cepoi vinde tot.Aparatura pentru oncologie,medicatie pentru oncologie prin farmaciile proprii,ambulante pentru smurd,firma privata Velosan si Fresenius.Asta e Cepoi-o ceapa hoata imputita.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2629 (s) | 22 queries | Mysql time :0.134320 (s)