National

Cat ne vor costa pensiile speciale ale alesilor

Publicat: 06 ian. 2016

Peste opt sute de mii de euro pe luna ne vor costa pensiile speciale pe care le vor incasa fostii parlamentari. Potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputatilor, sunt in jur de 700 de fosti si actuali alesi, pregatiti sa-si depuna cererile pentru a incasa indemnizatiile.

Legea a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie, asa ca intr-o luna de zile trebuie elaborate normele de aplicare. Asta inseamna ca pana pe 29 ianuarie, conducerea Senatului si Camerei Deputatilor trebuie sa stabileasca aceste norme, adica modalitatea de depunere a cererilor de pensie, personal sau prin posta.

Citeste si Topul tacutilor din Senat. Cine sunt senatorii care nu au nimic de spus

Un lucru este sigur, toate aceste cereri trebuie sa ajunga la Secretariatul General al Camerei Deputatilor sau al Senatului. Dupa ce actele vor fi depuse, indemnizatiile speciale vor intra in plata de luna urmatoare.

Fostii parlamentari isi vor incasa pensiile incepand din luna martie. Cei care sunt inca in functie, trebuie sa astepte sa-si termine mandatul. Vasile Radulescu a fost deputat in prima legislatura, 1990-1992.

Acum este presedintele Asociatiei Fostilor Parlamentari, asociatie in care sunt inscrisi in jur de 120 de fosti demnitari. Are propriile calcule si spune ca, in total, nu vor fi mai mult de 300, cei care vor incasa indemnizatiile pentru limita de varsta.

O lege mult asteptata
„Sunt multi fosti parlamentari care sunt prin toate colturile tarii, la Botosani, prin Ardeal, ma rog, si m-au intrebat si ei daca trebuie sa vina la Bucuresti. La ora actuala nu stim inca, asteptam ca birourile reunite ale celor doua camere sa stabileasca procedura.

Citeste si Traian Basescu: Ciolos sa amane reducerea TVA si majorarile salariale

Marea majoritate se incadreaza la un mandat si nu sunt 700, va spun eu, cu cei prognozabili, pentru ca trebuie sa aiba varsta, sa nu fi fost condamnati, sunt mai multe conditii care trebuie indeplinite. Multi dintre ei sunt profesori, sunt ingineri cu pensii de 1.400- 1.500 de lei, care au avut doar un mandat”, a declarat Vasile Radulescu pentru Jurnalul National.

Ramane de vazut cati si care dintre fostii parlamentari vor face cerere pentru pensia speciala. Indemnizatia este cuprinsa intre 2.000 si 6.000 de lei, in functie de numarul de mandate.

O povara in plus
Indexarea pensiilor cu 5% are un impact bugetar de 2,42 miliarde lei, aferent unui numar de 4,68 milioane de pensionari. Punctul de pensie creste de la 830,2 lei la la 871,7 lei.

La aceasta suma, se adauga aproape10 milioane de euro anual pentru fostii parlamentari care vor primi pensiile direct de la Parlament.

Citeste si Cei mai fericiti pensionari: Ce pensii ar urma sa primeasca Basescu, Iliescu, Iohannis, Dragnea

„Aduceti-va aminte, au intrat minerii peste noi, au dat cu cheile pe acolo, am avut noroc cu Ratiu si cu Ion Alexandru. Au iesit cu crucea ca ne masacrau aia acolo, am facut Constitutia, am facut stema, am facut multe” – Vasile Radulescu, fost deputatloading...

Comentarii
Adauga un comentariu