National

Cat platesc rusii pentru gazele ce tranziteaza Romania

Publicat: 14 iul. 2014
1
Anul trecut, Transgaz a incasat de la Gazprom aproximativ 60 de milioane de euro pe serviciile de tranzit ale gazelor naturale. Rusii sunt buni platnici si, an de an, platesc aproximativ aceeasi suma, chiar daca transporta mai putin decat au rezervat. Banii provin de la rusi, prin Gazprom Export, care au un contract de exclusivitate cu Transgaz pentru tranzitul de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, care leaga Ucraina de Bulgaria. Activitatea de tranzit nu este reglementata, tarifele practicate fiind negociate intre Gazprom, Transgaz si Bulgargaz.
Directorul general Transgaz, Petru Vaduva, spune ca, indiferent de cantitatea de gaze ce tranziteaza Romania, rusii platesc aproximtaiv aceeasi suma anual, pentru ca rezerva mereu aceeasi capacitate, al carei cuantum exact ramane secret. Capacitatea maxima a celor trei conducte magistrale Isaccea-Negru Voda este de 28 de miliarde de metri cubi anual, insa rusii nu transporta aceasta cantitate. Cat transporta este un secret, pentru ca rezervarile de capacitate constituie secret comercial. Suma pe care o incaseaza Trangaz in fiecare an este relativ constanta, 68 de milioane de euro in 2013, circa 60 de milioane de euro, in 2011 si 2012, ceea ce reprezinta aproape o cincime din totalul veniturilor Transgaz. Transgaz are doua contracte de rezervare de capacitate  cu Gazprom Export, cu termen de valabilitate sfarsitul lui 2015, respectiv sfarsitul lui 2023. 
Gazele rusesti ce tranziteaza Dobrogea au ca destinatie finala clienti din Bulgaria, Grecia, Turcia si alte tari din sudul Europei. Cele trei conducte magistrale sunt separate total de Sistemul National de Transport al Transgaz si. Magistralele au fost construite in perioada 1974-1996 si au un diametru cuprins intre 1 si 1.2 metri, potrivit economica.net.
Adauga un comentariu