Stiri medicale

Cat poate rezista noul coronavirus intr-un lift? Cele doua masuri care pot reduce riscul de infectare in ascensoare

Publicat: 25 sept. 2020
femeie in lift
Când ușile ascensorului sunt ținute închise, o picătură infectată poate rezista până la o jumătate de oră,

V-ati intrebat vreodata cat rezista coronavirusul in lift? Particulele de coronavirus infectate eliberate prin tuse se pot învârti în liftul timp de până la o jumătate de oră dacă ușile sunt ținute închise, potrivit unui nou studiu.

Experții de la Universitatea din Amsterdam au imitat o tuse în interiorul unui lift de spital pentru a determina cât timp a rezistat virusul în condiții diferite.

Când ușile ascensorului sunt ținute închise, o picătură infectată poate rezista până la o jumătate de oră, dar când sunt deschise, picăturile dispar în patru minute.

În cazul operațiunilor normale de transport, ușile deschizându-se și închizându-se în mod regulat, picăturile infectate generate de tuse sau vorbit cu voce tare pot dura aproximativ zece minute.

Echipa spune că purtarea unei măști în timpul ascensorului atenuează o parte din problemă și o ventilație adecvată în orice moment, nu doar atunci când un lift se deplasează, este, de asemenea, vitala, noteaza Daily Mail.

Picăturile infectate generate de tuse sau vorbit cu voce tare pot dura aproximativ zece minute

Aerosolii, care conțin particule respiratorii mici, sunt priviți din ce în ce mai mult ca un mod potențial important de transmitere a coronavirusului, a explicat echipa.

Pentru a recrea dimensiunea și forma aerosolilor produși dintr-o tuse, cercetătorii principali Daniel Bonn și colegii au creat o doză de pulverizare.

Apoi au pulverizat picăturile simulate într-un lift și au folosit un laser pentru a ilumina particulele – astfel încât acestea să poată fi numărate și urmărite în timp.

Experimentele au fost efectuate în cabine de lift în timpul funcționării normale, ceea ce înseamnă că ușa este deschisă aproximativ 10-20 la sută din timp.

„Am aflat că, în timpul unei astfel de funcționări normale, durează 12 până la 18 minute până când numărul particulelor de aerosoli scade cu un factor de o sută. Când ușile liftului sunt deschise permanent, acest timp se reduce la 2 până la 4 minute”, spune Bonn.

Sputa infectată cu coronavirus – un amestec de salivă și mucus – de la pacienții spitalizați, dar ușor bolnavi, poate transporta între zece mii și un miliard de copii ale virusului pe mililitru, a explicat echipa.

Un miliard de copii corespunde aproximativ unei particule de virus pe picătură de aerosoli.

Vorbirea cu voce tare poate produce până la câteva sute de mii de picături pe minut, în timp ce o singură tuse poate produce deja câteva milioane de picături.

Dacă respirați aerul din interiorul unui lift după ce o persoană infectată a vorbit sau a tușit – inhalați până la mii de particule Covid-19 pe minut.

Aceste picături ar putea infecta cu ușurință alte persoane

V-ati intrebat vreodataa cat rezista coronavirusul in lift? Studiile anterioare au folosit lumina laser pentru a urmări răspândirea picăturilor pe măsură ce oamenii vorbesc și au descoperit că pot pulveriza particule și pot răspândi virusul. Pe măsură ce persoana crește volumul vorbirii, crește și cantitatea de particule pulverizate.

Într-un spațiu foarte limitat, cum ar fi un lift, aceste picături ar putea infecta cu ușurință alte persoane care vin mai târziu – mai ales dacă rămân în aer.

Acest nou studiu a constatat că în timpul operațiilor normale, picaturile infectate pot rămâne până la zece minute după ce persoana infectată a tușit și a plecat.

Cercetătorii recomandă să se lase ușile liftului deschise pentru o perioadă mai lungă ori de câte ori este posibil și să se evite să vorbească și să se tusească în lifturi, fie să se poarte o mască de față adecvată.

De asemenea, subliniază importanța optimizării ventilației și creșterii capacității de ventilație mecanică.

Co-autorul studiului, Dr. Cees van Rijn, a declarat că se dovedește că ventilația din interiorul lifturilor care nu se mișcă se oprește automat după unul sau două minute.

„Desigur, acest lucru poate fi prelungit cu ușurință prin reprogramarea software-ului de control al acțiunii”, a spus van Rijn.

Adauga un comentariu