Stiri medicale

Cât rămân particulele de coronavirus în aer după ce o persoană infectată vorbește fără mască

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât rămân particulele de coronavirus în aer după ce o persoană infectată vorbește fără mască
Cât rămân particulele de coronavirus în aer

Cât rămân particulele de coronavirus în aer? Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi din SUA și Universitatea din Pennsylvania, publicat miercuri, vorbirea obișnuita emite picături care se plimbă în aer timp de 8 minute sau potențial mult mai mult.

Aceasta explică de ce coronavirusul se răspândește ca un foc sălbatic, mai ales atunci când oamenii se află în grupuri în azile, gospodării, conferințe, nave de croazieră și alte spații limitate, cu circulație a aerului limitata, noteaza Washington Post.

Cercetătorii au spus că se bazează pe un experiment care a folosit lumina laser pentru a studia numărul de picături respiratorii mici emise prin vorbirea umană.

„Observațiile de difuzare a luminii cu laser foarte sensibile au relevat faptul că vorbirea puternică poate emite mii de picături de lichid oral pe secundă”, se arată în raport.

Potrivit raportului Washington Post, studiul anterior a arătat că coronavirusul s-a extins în marile centre de call-center din Coreea de Sud și într-un restaurant aglomerat din China, unde oamenii lucrează și stau în imediata apropiere.

Acest lucru i-a determinat și pe cercetători să se postuleze asupra răspândirii virusului prin picături de aerosoli. Principalul obiectiv al studiului a fost de a analiza cât timp persistă micile picături în aer. Aerul ar putea conține suficiente particule de virus pentru a reprezenta o doză infecțioasă, au spus autorii.

Cât rămân particulele de coronavirus în aer?

Vorbirea mai puternica produce mai multe picături, au remarcat acestia. Lucrarea estimează că un minut de „vorbire puternică” generează „cel puțin 1.000 de nuclee care conțin virioni care rămân în aer” mai mult de opt minute.

„Această vizualizare directă demonstrează modul în care vorbirea normală generează picături aeriene care pot rămâne suspendate zeci de minute sau mai mult și care sunt eminamente capabile să transmită boala în spațiile limitate”, scriu autorii.

„Acest studiu este cea mai precisă măsură a mărimii, numărului și frecvenței picăturilor care ies pe gura în timpul unei conversații normale”, a declarat Benjamin Neuman, un medic virolog de la Texas A&M University-Texarkana care nu a fost implicat în cercetare.

„Acest studiu nu testează în mod direct dacă virusul poate fi transmis prin discuție, dar construiește un caz circumstanțial puternic potrivit caruia picăturile produse într-o conversație normală apropiată ar fi suficient de mari și de frecvente pentru a crea un risc ridicat de răspândire a SARS-CoV- 2 sau orice alt virus respirator între persoane care nu poartă măști pentru față”, a spus Neuman.

Adauga un comentariu