Culinar

Cât sunt valabile ouăle de la ţară. Trucuri – VIDEO

Publicat: 09 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât sunt valabile ouăle de la ţară. Trucuri - VIDEO
Exist[ 4 metode de a testa prospețimea ouălor de țară

Le cumpărăm de la supermarket sau le primim de pe la vreo vecină. Le folosim pentu omletă, ochiuri, diverse rulade şi prăjituri. Bineînţeles, este vorba despre ouă. Conţin minerale şi vitamine, motiv pentru care e bine să le includem în dieta săptămânală. Dar oare cât sunt valabile ouăle de la ţară?

Ştim cu toţii că vorbim despre un aliment perisabil, care trebuie depozitat în mod corespunzător. În mod normal, ele trebuie puse în frigider. Regula de bază a oricărui ar trebui să fie următoare: dacă nu ştii de unde provine oul, nu-l mânca.

Cât de bio sunt ouăle de la ţară?

Când cumperi ouă din magazin ori supermarket, ai siguranţa că ştii ce valabilitate au, întrucât data expirării e trecută pe fiecare. Când însă vorbim despre ouăle de la ţară, nu există aşa ceva. Este adevărat că sunt mai sănătoase, dar oare cât de sănătoase?

Ouăle bio provin de la găini crescute la sol, care sunt libere, nestresate. Conform normelor, unei găini trebuie să-i revină 4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de 6 găini pe metrul pătrat. În plus, pentru a spune cu adevărat că ouăle sunt bio, găinile trebuie să fie hrănite cu o combinaţie de vitamine organice, cereala ecologice, sărurile minerale şi făinuri proteice de origine vegetale. Cu alte cuvinte, din alimentaţia găinilor nu trebuie să găseşti pesticide, organisme modificate genetic, aditivi, substanţe chimic, conservanţi şi nu numai.

Cât sunt valabile ouăle de la ţară?

Avem la dispoziţie o metodă simplă de a testa prospeţimea unui ou. Cufundă-l într-un vas adânc, plin cu apă. Dacă e proaspăt, va sta la fundul vasului, în poziţie orizontală. Dacă îl vezi la fundul vasului, dar cu fundul uşor ridicat, înseamnă că oul e vechi de aproximativ o săptămână. Cel care are trei săptămâni va sta doar cu fundul în sus, în poziţie verticale. Oul cel mai vechi, care nu trebuie consumat absolut deloc, va pluti la suprafaţa apei.

Altă metodă de a vedea cât de proaspăt e un ou e să-l pui în raza unei surse de lumină. Dacă îi vezi uşor gălbenuşul, înseamnă că e proaspăt.

Nu în ultimul rând, poţi agita uşor oul. Dacă simţi ca gălbenuşul se clătină puţin ori chiar se loveşte de pereţii oului, e semn că nu ai voie să-l mănânci, pentru că nu mai este deloc proaspăt.

Cine doreşte, are la dispoziţie o a patra modalitate. Sparge oul într-un castron. Dacă albuşul se menţine de jur împrejurul gălbenuşului şi e vâscos, iar gălbenuşul are o formă definită, e ou proaspăt. Dacă albuşul e subţiat, iar gălbenuşul are o tentă de aplatizare, oul e destul de vechi. Iar dacă albuşul nu se mai lipeşte deloc de gălbenuş, pentru că lanţurile proteice sunt rupte, e clar că oul e foarte vechi.

Sfaturi pentru a mânca ouă în mod sănătos

Ţine cont de următoarele sfaturi data viitoare când scoţi ouă din frigider, pentru a le găti:

  • foloseşte doar ouă proaspete. Când le cumperi din magazin, uită-te la termenul de valabilitate al fiecăruia;
  • ouăle se ţin întotdeauna în frigider, pentru a nu dezvolta Salmonella;
  • ouăle pentru micul dejun trebuie fiert măcar 5 minute;
  • dacă ai curăţat oul de coajă, consumă-l imediat. Nu-l lăsa pe masă o perioadă mai îndelungată;
  • în cazul în care ai totuşi ouă care au depăşit termenul de valabilitate, găteşte-le foarte bine. Salmonella e distrusă la temperatura de 70 de grade Celsius.

Sperăm să te ajute și acest video:

Adauga un comentariu