News Flash:

Cat taie statul din painea iesenilor

2 August 2010
2222 Vizualizari | 0 Comentarii
• In cursul zilei de astazi, guvernantii vor adopta in forma finala normele metodologice ale Codul fiscal, dupa cum au anuntat acestia la mijlocul saptamanii trecute • Pe cei care platesc drepturi de autor sau care sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate ii asteapta vremuri dure in conditiile in care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a da la stat • In baza de date a Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi sunt aproape 13 mii de ieseni care urmeaza a fi afectati de noile norme

Zi mare astazi pentru persoanele care isi castiga painea de pe urma veniturilor de natura profesionala, adica altele decat cele salariale. In cursul zilei de astazi, guvernantii vor adopta in forma finala normele metodologice ale Codul fiscal, dupa cum au anuntat la mijlocul saptamanii trecute. Adoptarea normelor va afecta mii de ieseni. Cei care platesc drepturi de autor sau care sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate ii asteapta vremuri dure in conditiile in care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a da la stat. In baza de date a Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi sunt aproape 13 mii de ieseni care urmeaza a fi afectati de noile norme, conform ultimelor raportari facute de institutia ieseana. Din cele 13 mii de PFA-uri (persoane fizice autorizate), aproape 3.500 sunt ieseni care inregistreaza venituri din activitati independete, restul axandu-se pe activitati comerciale. Acestia vor resimti direct balbele din noile norme, care nu sunt destul de clare, explicite. Astfel, prin adoptarea noilor norme, Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, baza de calcul la care se aplica aceste contributii fiind de cinci salarii medii brute pe economie. In norme nu se precizeaza concret ce contributii sociale vor plati angajatii care au venituri din activitati independente, respectiv daca este vorba despre 16,5 la suta sau despre 37,3 la suta. Scriitorii nu vor plati contributii pentru asigurarile sociale de stat (CAS), persoanele care sunt platite pe baza unei carti de munca si doar ocazional prin contracte de drepturi de autor nu vor plati CAS. De asemenea, in norme nu se specifica cine plateste contributiile, angajatorul sau beneficiarul.

Calcul conform noilor norme

Cu cati bani va ramane in mana un iesean care isi vinde drepturile de proprietate intelectuala se poate vedea lejer din urmatorul calcul. Astfel, o persoana aflata in aceasta situatie si care are lunar un venit de 3 mii lei da la stat, potrivit normelor, aproape 400 lei. Concret, din venitul brut se scad cheltuielile deductibile, respectiv cota forfetara de 20 la suta, adica 600 lei. La cei 2.400 de lei se aplica viitoarele contributii individuale, respectiv CAS, contributii pentru asigurarile sociale de stat de 10,5 la suta, CASS, contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5 la suta, somaj de 0,5 la suta, totalizand 16,5 la suta, echivalentul la cei 16,5 la suta in bani fiind de 396 lei. Astfel, in conditiile in care din venitul brut de 3 mii lei, angajatorul retine 10 la suta impozit, acesta va primi in mana 2.700 lei din care se va scadea si contributiile de 396 lei. In urma impozitelor si taxelor aferente, ieseanul cu drepturi de autor va ramane efectiv cu 2.300 lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2635 (s) | 22 queries | Mysql time :0.137022 (s)