Mama si copilul

Cat timp poate ramane concentrat pe o activitate copilul? Acesta este intervalul tipic de atentie in functie de varsta copilului

Publicat: 08 oct. 2019

Adesea parintii se plag ca prescolarii, dar si scolarii, nu stau linistiti la activitati sau ca munca pregatita pentru un proiect artistic nu valoreaza cele 5 secunde pe care le aloca copilul lor. Este adevarat, ca parinte, simti multa frustrare, mai ales daca ai luat din timpul pentru o alta sarcina ca sa pregatesti activitatea pentru cel mic. Deci, cum si cat timp mentineti un copil mic angajat in activitati? Este dificil de dat un raspuns. Exista atat de multi factori de luat in considerare, cum ar fi varsta copilului, personalitatea copilului, nivelul de indemanare al activitatii, mediul, etc.

Parintii ar trebui sa mai stie un lucru foarte important: daca asteptarile lor sunt reale. Atunci cand asteptarile sunt prea mari sau nu potrivite varstei, parintii sfarsesc dezamagiti. Cu toate acestea, daca pot stabili asteptari adecvate varstei si personalitatii copilului, toata lumea se distreaza mai mult.

Atentia este cheia aici. Un copil de 2 ani nu este capabil sau dispus sa lucreze la o activitate de arta timp de 1 ora. Alegerea activitatilor care se incadreaza in intervalul lor de atentie si stabilirea asteptarilor dvs. pentru a le permite sa lucreze la o activitate in timpi scurti va ajuta foarte mult. Ca regula generala, durata de atentie a copilului este de 4 minute pentru fiecare an de viata. Inmultiti varsta copilului dvs. (in ani) cu 4 pentru a descoperi cat timp poate ramane concentrat un copil intr-o activitate. Daca copilul dvs are 3 ani, asteptati-va sa fie atent in jur de 12 minute. 

Este o regula simpla, un mod minunat de a be aminti rapid. Cercetarile arata ca, totusi, exista un interval mai larg. Un copil tipic are o durata de atentie intre 2-5 minute pentru fiecare an de viata. Astfel, durata de atentie variaza astfel: la 2 ani – intre 4 si 10 minute; la 3 ani – intre 6 si 15 minute; la 4 ani – intre 8 si 20 minute; la 5 ani – intre 10 si 25 de minute; la 6 ani – intre 12 si 30 minute; la 7 ani – intre 14 si 35 minute; la 8 ani – intre 16 si 40 minute; la 9 ani – intre 18 si 45 minute; la 10 ani – intre 20 si 50 de minute. 

Retineti ca acesta este un interval si nu este absolut. Un copil mai activ se poate lupta cu activitati care ii impun sa stea linistit. Acest lucru l-ar plasa la limita inferioara a intervalului specific varstei, sau chiar putin mai jos. Copiii cu dizabilitati de invatare pot avea, de asemenea, perioade de atentie mai scurte. Daca o activitate intriga cu adevarat copilul tau, atunci poate depasi cu mult si limita superioara a intervalului de atentie. Perioada de atentie a copilului dvs. poate varia de la zi la zi, in functie de starea de spirit, de cat de bine au dormit, de cat de antrenanta este activitatea, cat il distrage mediul si altele. Reperele de mai sus sunt menite pur si simplu sa va ajute sa stabiliti asteptari realiste.

Un ultim indiciu util este sa urmariti ceasul sau sa folositi un cronometru pentru a va ajuta sa determinati cat timp copilul dvs. ramane cu adevarat angajat. Uneori, mai ales daca ai petrecut timp in organizarea unei activitati, se poate parea ca copiii nostri nu petrec suficient timp pentru ea. Urmarind timpul, ne putem face o idee mai buna despre cat timp au fost angajati copiii nostri, ceea ce va va ajuta sa va stabiliti propriile asteptari inainte.loading...

Adauga un comentariu