Stiri si curiozitati

Cât trăiește o pisică: Informația cunoscută de toți iubitorii de animale

Publicat: 18 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât trăiește o pisică Informația cunoscută de toți iubitorii de animale
Ciclul de viață al unei pisici domestice este diferit de cel al unei pisici care trăiește în sălbăticie.

Majoritatea oamenilor, mai ales cei care au ca animal de companie o pisică, și-au pus întrebarea „cât trăiește o pisică?”. Ei bine, trebuie să știți că durata medie de viață a unei feline diferă în funcție de alimentație, stil de viață și rasă.

Ciclul de viață al unei pisici domestice este diferit de cel al unei pisici care trăiește în sălbăticie. Aceasta din urmă are o durată de viață mai scurtă, deoarece se supune zilnic stresului și condițiilor meteorologice nefavorabile. Fiindcă se ferește constant de pericole și își face griji în ceea ce privește hrana, o pisică sălbatică trăiește aproximativ 8-10 ani.

În schimb, o pisică domestică, care are parte de confort și alimentație corectă, poate trăi 16-18 ani. Desigur, sunt și excepții. Există pisici care au trăit și mai mult de 30 de ani.

o pisică gri tigrată
O pisică domestică poate trăi 16-18 ani.

Cât trăiește o pisică: Factorii care îi influențează durata de viață

Atunci când vorbim despre durata de viață a unei pisici, factori foarte importanți sunt mediul în care trăiește aceasta, alimentația, felul în care este îngrijită, starea generală de sănătatea, dar și castrarea sau sterilizarea. Aceste din urmă proceduri reduc riscul ca animalul să dezvolte boli ale sistemului reproducător la bătrânețe.

De asemenea, și rasa animalului trebuie avută în vedere. Potrivit unor studii, pisicile metis sunt mult mai rezistente și au o viață mai lungă, decât cele de rasă pură. Astfel că, o pisică siameză poate trăi de la 12 la 20 de ani, una birmaneză de la 16 la 18 ani, iar o pisică fără păr (Sphynx) poate trăi de la 10 până la 15 ani. Mai putem vorbi aici și de rasele Ragdoll, Maine Coon și Bengal, care pot trăi de la 15 la 18 ani, de la 10 la 13 ani și, respectiv, de la 14 până la 16 ani.

Interesant de menționat este că pisicile femele trăiesc cu doi ani mai mult decât motanii. La fel se întâmplă și cu pisicile de apartament, dacă le comparăm cu cele de curte. În ceea ce privește pisicile maidaneze, speranța lor de viață se reduce foarte mult. Acest lucru se întâmplă, pentru că nu au acces la o dietă echilibrată, la medicamente sau la controale medicale.

o pisică portocalie pufoasă
Pisicile metis sunt mult mai rezistente și au o viață mai lungă, decât cele de rasă pură.

Care este cea mai bătrână pisică din istorie

Titlul de cea mai bătrână pisică din lume, potrivit Guiness, îl deține felina pe nume Creme Puff. Aceasta era o pisică domestică, deținută de Jake Perry din Austin, Texas, care a trăit 38 de ani și trei zile. S-a născut pe 3 august 1967 și a decedat pe 6 august 2005.

Pisica Creme Puff
Creme Puff a fost cea mai bătrână pisică înregistrată vreodată, conform ediției din 2010 a Guinness World Records.

O altă felină, care a deținut titlul de cea mai bătrână pisică din Marea Britanie, este Rubble și a fost un motan din rasa Maine Coon. S-a născut în 1988 și a decedat în 2020, la vârsta de 31 de ani

Stăpâna acestuia, Michele Heritage din Exeter, Anglia, a declarat: „A fost un tovarăș uimitor cu care am avut plăcerea să trăiesc atât de mult timp”. Mai mult, ea a precizat că întotdeauna l-a tratat ca pe un copil: „Dacă îți pasă de ceva, indiferent ce este, durează”.

Heritage a povestit că animalul de companie s-a deteriorat „foarte repede spre final”. A prezentat mai multe semne că nu ar mai trăi mult.

„I-am spus soțului meu de Crăciun că cred că va fi ultima dată pe care o vom petrece cu Rubble. Începuse să nu mai mănânce și a băut doar apă”, a spus Heritage. „A devenit foarte slab. M-am dus la muncă ca de obicei, iar când am ajuns acasă, soţul meu a spus că Rubble a trecut peste drum, așa cum făcea el în fiecare zi şi nu s-a mai întors, aşa că credem că a plecat să moară ca pisicile”.

Motanul Rubble și stăpânul lui
Rubble a trăit 31 de ani.
Adauga un comentariu