Eveniment-Social

Cat vor scoate iesenii din buzunar pentru a se trata in 2012

Publicat: 09 dec. 2011
1

@ De la inceputul anului viitor, iesenii vor plati suplimentar consultatiile si investigatiile medicale @ Scutiti de aceasta plata vor fi pensionarii saraci, elevii, studentii si pacientii incadrati in programele de sanatate @ „Coplata este o varianta de a aduce bani in sistem si sumele pot fi chiar considerabile, dar sunt doua mari probleme. Prima este legata de posibilitatile de venit ale unei populatii sarace, care nu-si permite sa mai plateasca acesti bani. A doua priveste gestionarea acestor fonduri, care se va face tot de catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon

Din 2012, iesenii vor plati suplimentar anumite consultatii si investigatii medicale. Legea privind coplata pentru anumite servicii medicale a fost recent adoptata de Parlament, ca o modificare la reforma sanitara. Conform noii legi, în afara pensionarilor saraci, a elevilor, studentilor si a pacientilor din programele de sanatate, ceilalti bolnavi vor plati suplimentar pentru serviciile medicale de care au nevoie. Practic, se vor achita toate serviciile, de la simpla consultatie ceruta medicului de familie pâna la investigatiile complicate facute în spital, înaintea unei operatii. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, pacientul, care si-a platit contributia la asigurarile sociale de sanatate, va scoate din buzanar 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie, iar pentru o consultatie la un medic specialist, 10 lei. De exemplu, pentru o investigatie cu Computerul Tomograf, coplata poate ajunge pâna la 400 lei. „Este evident ca finantarea sistemului sanitar este deficitara si, de aceea, trebuie cautate alte surse de finantare. Coplata este o varianta de a aduce bani in sistem si sumele pot fi chiar considerabile, dar sunt doua mari probleme. Prima este legata de posibilitatile de venit ale unei populatii sarace care nu-si permite sa mai plateasca acesti bani. A doua problema este legata de gestionarea acestor fonduri, care se va face tot de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon.

Solutia: Desfiintarea CNAS

Medicii sunt de parere ca aceasta intentie de a aduna niste fonduri este bine gandita, dar solutia ideala ar fi sa se desfiinteze Casa Nationala a asigurarilor de sanatate. „Din punctul meu de vedere este bine gandita aceasta lege. Lucrez la o Unitate de Primire Urgente unde ma confrunt zilnic cu cazuri care nu ar trebui sa ajunga la noi. Spre exemplu, sunt foarte multe persoane care prezinta dureri minore si care ar putea sa le rezolve printr-o vizita la medicul de familie. Dar prefera sa sune la Salvare, care e gratis, si sa primeasca un tratament de la spital, din nou gratis. Cred ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, aceste persoane se vor gandi de ori inainte daca vor mai suna sau nu la Salvare si in cazul acesta ne vom ocupa doar de cazurile cu adevarat grave. Desfiintarea CNAS si trecerea la firmele private de asigurari de sanatate ar fi o solutie. In felul acesta firma ar urmari mersul banilor si ar sti unde sa intervina, pe cand un ban administrat de stat poate fi folosit de multe ori si in alte interese decat cele pentru care este dat”, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Anual, un asigurat va achita suplimentar prin coplati suma totala de 600 lei. Pentru fiecare persoana înscrisa la medicul de familie va exista un carnet special, cu „tichete pentru sanatate”, care vor fi completate pe masura ce se va achita coplata. „Tot cel care a platit asigurare de sanatate va plati de acum înainte si mai mult. Ma indoiesc ca iesenii de rand vor plati coplata, tinand cont ca este cat un salariul pe o luna. Si chiar daca nu ar fi asa, banii vor fi administrati de acelasi sistem. Si trebuie sa tinem cont ca, dupa estimarile facute de Ministerul Sanatatii, se vor strange aproximativ 380 de milioane de lei”, a declarat Bogdan Cojocarul, directorul administrativ la Spitalului C. I. Parhon.

Comentarii
  • Tema pt acasa: studiati legea intai si apoi faceti un calcul asupra sumelor care intra in sistem si unde se duc defapt banii.
    Exemplu: la medicul de familie coplata e 5 lei, din care se opreste impozit pe venit si se cumpara chitantierul si tichetul de sanatate pe care-l va primi pacientul cand da banii. Inca nu se stie pretul tichetului, dar la un calcul sumar rezulta ca medicul de familie va ramane cu aprox. 2 lei. Daca ne uitam la categoriile scutite de plata, rezulta ca intr-o luna suma pe care o strange un medic de familie se apropie de 3** RON, venituri pe cabinet si nu personale. Cam cat face un cersetor de la Mitropolie in 2-3 zile. La spitale deja se plateste aceasta suma, insa la valori mult mai mari: ** lei e pretul foii de internare (desi 6 coli A4 printate la PIM costa pana in 2 lei) iar internarea propriu-zisa iti mai aduce in buzunar o chitanta cu titlu de donatie, cu sume ce trec de *** RON si difera de la spital la spital. Cat despre consultatia la specialist, coplata iarasi e introdusa de mult, desi pacientul merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie (care apropo, e si el tot specialist) – aici difera de la caz la caz, la profesor ajunge si la 3** RON diferenta, la care se adauga pretul ecografiei sau EKG-ului.
    Concluzie: acesti bani nu au ca destinatie sistemul medical ci bugetul de stat si firmele ce tiparesc chitantiere si tichete de sanatate.

  • Cititi cu atentie Monitorul Oficial, nicaieri nu sunt prevazute sumele de 5-**.. lei pt vizita la medicul de familie-ambulator-spital, etc, se prevad sume ca procent din valoarea acestora din Contractul-cadru si Normele de aplicare. Plafonul nu e de 6** ron ci de a *2-a parte din veniturile realizate in anul anterior, adica un salariul pe o luna. Acesta coplata va impovara tot mai mult pe cei care si pana acum plateau. D-lor ziaristi, mai documentati-va inainte de a scrie. Iar sumele adunate din coplata nu sunt folosite de CNAS ci de furnizorii de servicii medicale.MAI DOCUMENTATI-VA INAINTE DE A SCRIE.

  • Pt dr. Ce pl.m de specialist este medicul de familie? Este generalist si nu specialist. Poate specialist in clei de oase! Mai precis stie el cate ceva din fiecare dar nimic bine.Uneori nici tensiunea nu este in stare sa o ia,dar sa mai vorbim de facut o injectie. daca ii spui asta iti spune boul/vaca, pai nu este treab lui/ei este treaba asistentei. Dar ce a invatat in facultate? Sa faca operatii pe creier si a ajuns generalist? Asa ca, mucles!

  • in anumite tari europene (nu ue, neaparat) asigurarea de sanatate nu are nici o legatura cu salariul: esti obligat sa iti faci asigurare medicala de baza si sa participi, pe langa aceasta, cu o anumita cota parte din cheltuieli, limitata la o valoare suportabila. medicul de familie nu este un individ scriitor; este permanent informat de starea de sanatate a pacientului,iar daca nu rezolva un caz care este de competenta lui si il trimite pe pacient la nu stiu ce specialist, este penalizat. rolul medicului de familie nu este de a transcrie ce au spus alti colegi de breasla, ci de a trata sau de a preveni aparitia unor boli. evident, acolo unde se simte depasit, indruma pacientul catre unul care se pricepe. la noi, mf , in cele mai multe cazuri, transcrie retete si da bilete de trimitere, drept pentru care imi este greu sa inteleg care este calitatea sa de medic sau cum aplica ceea ce au invatat (sau trebuiau sa invete) in facultate. inafraa de faptul ca se presupune ca sunt la serviciu * ore pe zi si rareori chiar sunt * ore, si te trateaza ca si cum ai fi ultima fiinta suferinda de pe planeta, ca iti mai da un concediu medical (daca te duci pregatit) medicul de familie ce face? poate ne raspunde dr….

  • In mod sigur esti medic de familie, fiindca esti putin cam in afara tuturor problemelor . Pentru informarea ta corecta, afla ca o chitanta costa maxim cincisprezece bani, un tichet tot cam atit, plus impozitul optzeci de bani fac un leu si zece bani scazuti din cinci lei ramin trei lei si nouazeci bani nu aprox 2 lei cum maninci tu rahat. Cit despre medicii specialisti pe care vad ca ìi invidiezi, afla ca ei sunt mult mai prost platiti fata de voi care sunteti niste trintori ingimfati, iar din coplata nu ajunge nimic la ei,banii intrind in bugetul institutiei la care este angajat. Cred ca voi nu mai puteti de bine si va uitati cu lacomie in curtea altora.

Adauga un comentariu