Local

Câtă apă consumă un ieșean în fiecare zi? ApaVital face apel pentru reducerea consumului de apă la Iași și oferă sfaturi utile

Publicat: 30 iun. 2020
ApaVital face un apel către ieșeni pentru reducerea consumului de apă în această perioadă de vară cu consum ridicat
ApaVital face un apel către ieșeni pentru reducerea consumului de apă în această perioadă de vară

Operatorul ApaVital face un apel către ieșeni pentru reducerea consumului de apă în această perioadă și oferă o serie de sfaturi utile despre cum poate fi economisită apa de la robinet. Din cauza consumului ridicat, mai multe localități primesc apă doar câteva ore pe zi

Conducerea operatorului ApaVital face un apel către ieșeni pentru reducerea consumului de apă. Mai ales în această perioadă a anului, utilizarea resurselor de apă trebuie făcută cu cât mai mare eficiență, iar reprezentanții ApaVital oferă o serie de sfaturi în acest sens. În mod normal, un ieșean consumă circa 170 litri de apă pe zi.

„Consumul normal de apă potabilă înregistrat lunar într-o gospodărie se situează în jurul valorii de 5 mc de persoană (5.000 litri/persoană), adică aproximativ 170 de litri/zi pentru fiecare membru al familiei. Puteți însă reduce consumul de apă de la robinet dacă respectați câteva reguli simple de economisire a apei: faceti duș și nu baie și puteți reduce consumul cu până la 80 la sută! Reparați obiectele sanitare stricate! Un robinet care picură consumă aproximativ 11 litri/zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri de apă potabilă pe zi! Nu lăsați apa să curgă atunci când vă spălați pe dinți sau când spălați vasele”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

O treime din apa consumată este pentru toaletă

De precizat faptul că o treime din apa utilizată în gospodărie este pentru toaletă.

„Achiziționați rezervoare WC cu funcționare economică pentru a reduce consumul de apă! Folosiți programul economic al mașinii de spălat atunci când articolele de îmbrăcăminte nu sunt prea murdare”, au mai precizat oficialii ApaVital Iași.

Totodată, este recomandat să verificați periodic indexul de apometru, cel puțin o dată pe săptămână, nu numai la data la care trebuie să transmiteți autocitirea. Puteți depista astfel eventualele pierderi de apă ce apar pe rețeaua interioară.
Calitatea apei de la robinet poate fi verificată la Iași în timp real după ce ApaVital a pus la dispoziție o aplicație online pentru ieșeni în care se pot urmări valorile de duritate a apei. În municipiul Iași, duritatea apei potabile are valori moderate, cuprinse între 8,64 -15,71 grade germane, la cele două surse de alimentare cu apă, Prut și Timișești. Duritatea apei constă în concentrația de săruri și minerale din apă, iar acestea se observă pe instalațiile de apă folosite de ieșeni.

Din cauza consumului ridicat, mai multe localități din județul Iași primesc apă doar câteva ore pe zi

Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital din mai multe zone ale județului Iași se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora. În aceste condiții, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 06:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00 către utilizatorii din localitățile Tansa, Belcești, Văleni, Ciorăni, Focuri, Ceplenița, Buhalnița, Scobinți, Fetești, Zagavia, Sticlăria și Bădeni din județul Iași.

„ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal”, au declarat oficialii ApaVital.

Comentarii
  • Da dece nu spuneti voi pierderile voastre ca la un moment dat erau de 52% si cum n-ati facut prea multe investitii in reteaua de distributie cred ca si acum sunt mari.
    Micsorati-va pierderile sa creasca randamentul nu sa platim si pierderile voastre din sistem

  • Pai ati stabilit calendarul la mariri de preturi pe 20 de ani chiar si mai bine, motivat de faptul că „Măsura este luată pentru amortizarea unor investiții care urmează să fie realizate în mai multe localități din județul Iași cu ajutorul unor fonduri europene care ajung la peste 500 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructura Mare” 1. Banii de la UE sunt nerambursabili, ce sa amortizezi? Partea ta de investitie? Ok. Dar pretul apei este printre cel mai mare din tara si, acum, mai veniti si cu textul ca nu aveti apa suficienta. In luna iunie a plouat record. Nu vreau sa ma gandesc daca era seceta. Nu stiu in ce ati bagat banii, dar oamenii platesc sa primeasca apa toata ziua nu asa pe bucatele. Bine ca aveti salarii pe masura muncii in Apa Vital. Ar trebui sa puneti mana la treaba si sa faceti bine sa aveti apa suficienta, Moldova are ape curgatoare suficiente, doar sa vrei sa le colectezi.

Adauga un comentariu