Local

Câtă ipocrizie la UMF Iași! În timp ce alte universități au pus demult umărul în lupta împotriva COVID-19, rectorul Viorel Scripcariu se ascunde după hârtii

Publicat: 03 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câtă ipocrizie la UMF Iași În timp ce alte universități au pus demult umărul în lupta împotriva COVID-19 rectorul Viorel Scripcariu se ascunde după hârtii

La mai bine de cinci săptămâni, de când în România a fost înregistrat primul caz cu infectarea de COVID-19, s-a trezit și conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, din Iași. Săptămâni în șir, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au luptat până la epuizare pentru a trata pacienții infectați cu Coronavirus din toată Moldova, în timp ce conducerea Universității de Medicină și Farmacie, în frunte cu rectorul prof. dr. Viorel Scripcariu, au privit de pe tușă, ca niște spectatori.

De ce a durat atât de mult?

După o lună de zile, astăzi conducerea UMF a transformat într-un spectacol penibil un demers pe care trebuia să-l facă încă de acum o lună: deschiderea laboratorului de biologie moleculară special amenajată pentru testarea probelor în vederea detectării SARS CoV-2, la Centrul de Cercetare și Medicină Experimentală (CEMEX). Aici sunt instalate două aparate de tip Real-Time PCR. Tot aici se găsește și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se va asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor. Laboratorul, unde vor lucra sase specialiști, este la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat dar și calitatea diagnosticele. Aici vor putea fi realizate între 300 și 500 de teste pentru depistarea COVID-19 în fiecare zi.

Rectorul UMF se ascunde după hârtii, celelalte universități au trecut la acțiune demult

Întrebarea care se pune este de ce a durat atât de mult ca acest laborator să fie deschis! „E vorba de lipsa autorizațiilor, de multe avize de obținut”, s-a apărat conducerea UMF. Dar ce a făcut rectorul prof. dr. Viorel Scripcariu în tot acest timp? A stat și a privit de pe tușă la tot ce se intampla in spitalele din Iasi in lupta cu virusul ucigaș.
În tot acest timp, celelalte institutii de invatamant superior din Iasi au avut reactii mult mai rapide. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” a pus imediat la dispozitia medicilor din prima linie cel mai bun cămin pe care îl are în patrimoniu – T20.

De asemenea, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a pus la dispoziția Pefecturii din Suceava, Statiunea de Cercetare și Practică Studențească Ion Gugiuman pentru carantinarea persoanelor cu coronavirus. De asemenea, rectorul prof. Tudorel Toader a pus la dispoziția Spitalului Clinic dr. C. I. Parhon din orașul Iași, în caz de necesitate, 40 camere, a cate doua locuri, cu toaletă și condiții de regim hotelier, în cămin Gaudeamus pentru personalul medical. „Pe de altă parte, mai oferim Consiliului Județean Iași un aparat si un specislist pentru testarea virusului COVID-19. E rolul nostru, cea mai veche universitate modernă a României să fim solidari și să susținem total combaterea acestui virus”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Cuza.

De ce nu a făcut niște demersuri simple și rectorul UMF ca să vină în sprijinul medicilor și a pecienților din Iași? Din simplul motiv că el este interesat doar de imaginea lui și este un manager atât de slab încât nu este capabil să găsească soluții bune în momente de criză.

Adauga un comentariu