News Flash:

Cata soia, grasime, fulgi de gheata si apa contin mezelurile de pe piata ieseana

27 Iulie 2003
664 Vizualizari | 0 Comentarii
•Preparatele din carne foarte scumpe, de o calitate superioara, au o valoare nutritionala scazuta •Cele mai multe preparate din carne contin soia, grasimi, fulgi de gheata, alge marine •Nu exista o limita legislativa pentru introducerea de E-uri •Agentii economici utilizeaza in prepararea produselor si soia cu modificari genetice

Unii agenti economici producatori de produse din carne nu tin seama ca ceea ce expun la vanzare poate fi fatal pentru consumatori. Ceea ce vede simplul cumparator in galantarele magazinelor este extrem de atragator, dar putini stiu ca produsele din carne pe care si le doresc sunt aproape in totalitate "botezate". Multe dintre analizele efectuate in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi au evidentiat ca agentii economici folosesc in exces in compozitia preparatelor grasime, colagen si umiditate. Desi in multe salamuri substanta proteica este depasita (26% fata de 16%), aceasta provine din proteina vegetala (soia).

Aditivi alimentari

In ceea ce priveste calitatea preparatelor din carne din unitatile de alimentatie publica, majoritatea contin carnuri de proasta calitate si in procente reduse, soia si aditivi alimentari. "Foarte multi agenti economici nu respecta legislatia privind folosirea E-urilor pe care le introduc in preparatele din carne" a declarat Elena Isan, medic specialist la laboratorul de expertiza a alimentelor din cadrul Directiei Sanitar Veterinare. In opinia medicului specialist, agentii economici au obligatia de a informa consumatorul asupra numarului de E-uri si a aditivilor folositi in compozitia produsului, dar refuza sa faca acest lucru. "Din pacate, in Romania nu exista laboratoare specializate care sa faca determinari ale E-urilor si aditivilor din produse. Desi acum avem preparate din carne mai igienice, mai estetice, acestea sunt sarace din punct de vedere nutritional. Nu includem aici specialitatile din carne. Consider ca un salam trebuie sa aiba specificat pe eticheta ca are in compozitie soia naturala si soia modificata genetic. Folosirea acestora nu este interzisa inca de legislatia autohtona si nici nu este urmarita. Foarte multa soia care a fost importata are modificari genetice. Nu au fost inca studiate efectele negative sau pozitive asupra sanatatii populatiei prin consumul cerealelor sau fructelor modificate genetic", a declarat dr. Elena Isan. Medicul specialist al laboratorului de expertiza a alimentelor din cadrul Directiei Sanitar Veterinare sustine ca cele mai dese infractiuni pe care le fac agentii economici sunt acelea de a creste umiditatea produselor, in incercarea de a oferi produselor pe care le comercializeaza un aspect cat mai estetic si apetisant. Acestia umfla, pur si simplu, atat produsele din carne, cat si specialitatile, cu apa, sare si conservanti. Elena Isan sustine ca unii producatori de produse din carne exagereaza cu aceste practici, in dorinta de a-si rotunji veniturile, neluand in seama faptul ca ofera populatiei produse care chiar daca sunt foarte aspectoase, au o foarte slaba valoare nutritiva.

Parizerul

Cumparatorul are posibilitatea de a alege intre preparatele din carne de o calitate superioara si la preturi foarte mari si cele de calitate inferioara, cu o valoare nutritionala scazuta, dar care au preturi accesibile pentru buzunarele omului de rand. "Din punct de vedere al calitatii si salubritatii, toate preparatele din carne ar trebui sa corespunda parametrilor stabiliti de Ministerul Sanatatii. Pastrama, muschiuletul Montana sunt preparate din carne de o calitate superioara care, prin procesul tehnologic, sufera foarte putine modificari si agentul economic nu intervine decat cu sare, apa, nitriti, coloranti si antioxidanti. Carnatii, salamurile tip Victoria sau de vara au ca materie prima carnuri de calitate inferioara. Pentru tipurile de parizer, prin procesul de tocare se introduc cantitati mari de grasime (33%), carne (33%), fulgi de gheata, soia, alge marine, produse care absorb o mare cantitate de apa, iar valoarea nutritionala a acestor produse este mult scazuta. In schimb, aceste salamuri au valoare energetica mare, deoarece contin grasimi. Pentru a li se da un termen de valabilitate, un anumit aspect, gust, se introduc E-urile", a declarat dr. Vasile Hritcu.
Gabi COHUT
Raluca TARCAU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013042 (s)