International

Catastrofa care pandeste omenirea. Seria de cutremure din ultima perioada agita scoarta terestra

Publicat: 14 feb. 2018
1

Cutremurele care au avut loc in ultima perioada in Cercul de Foc agita scoarta terestra. O sumedenie de cutremure au lovit placa supranumita Cercul de Foc saptamana trecuta, reinnoind temerile ca un cutremur masiv este pe cale sa se produca.

Seismele au lovit langa Japonia, Guam si Taiwan, in jurul asa-numitului Cerc de Foc al planetei.

Cercul de Foc este o zona in forma de potcoava, care este un focar pentru activitati tectonice si vulcanice. Unii au sugerat ca frecventa si proximitatea seismelor sunt semne ale unui cutremur mai mare Expertii au sustinut ca evenimentele din jurul Cercului de Foc sunt rareori legate si ca, in majoritatea cazurilor, dezastrele adiacente sunt o coincidenta. Insa, exista specialisti care vin si contrazic aceasta teorie. Un cutremur de 6,4 magnitudini a lovit coasta de est a Taiwanului pe 6 februarie, omorand 17 persoane si ranind cel putin 180 de persoane. O alta serie de cutremure cu magnitudini de 5,7, 5,6, 5,4 si 4,9 au zguduit marti teritoriul islandez din Guam.

Pe data de 11 februarie, trei cutremure au lovit Japonia
Un cutremur de magnitudine de 4.8 grade, la 103 kilometri de Hachijo, un cutremur cu magnitudine de 55 de kilometri de Nemuro si un cutremur cu magnitudine de 4,5 grade, la 103 kilometri de Tokunoshima. Dar oamenii de stiinta spun ca o astfel de activitate este normala pentru Cercul de Foc. Acestia au declarat ca deocamdata nu exista motive de ingrijorare precizand totodata ca nu exista sanse sa se produca un efect de domino.

“Cercul de Foc se afla intr-o perioada de activitate”, a declarat pentru Japonia Times Toshiyasu Nagao, seful Centrului de Cercetare al Socului de la Universitatea Tokai din Tokyo.

“Cu toate acestea, in ceea ce priveste istoria vulcanica, activitatea actuala este inca considerata normala”, a mai declarat Toshiyasu Nagao.

Dr. Janine Krippner, un vulcanolog de la Universitatea Concord din Atena, Virginia de Vest, a scris pe tweet:

“Nu este numit Cercul de Foc pentru ca nu se intampla nimic, este normal sa existe atata activitate”. Pe 22 ianuarie, Muntele Mayon din Filipine a aruncat lava la o distanta de peste 600 de metri in aer. Atunci, peste 60.000 de oameni au fost fortati sa evacueze satele din apropiere, deoarece fumul gros descendent de pe munte a provocat daune considerabile si era nociv pentru populatie. Cel putin patru dezastre naturale au provocat un soc in Pacific, in luna ianuarie a acestui an. Printre acestea se numara si un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade in Kodiak, Alaska. Sefii posturilor de politie au inceput imediat procedurile de evacuare.

Din cauza cutremurului a fost emisa alerta de tsunami, primul val fiind inregistrat la scurt timp dupa producerea cutremurului Localnicii din zona au fost evacuati de urgenta iar autoritatiile au fost in alerta. Un cutremur de 6,4 ani a lovit Indonezia in aceeasi saptamana, iar Muntele Kusatsu-Shirane in Japonia a izbucnit. Aceste eveniment a omorat o persoana si a ranit alte 15.

 

Adauga un comentariu