Sanatate

Câte calorii are o bere blondă, brună, nefiltrată sau fără alcool: Chiar îngrașă berea?

Publicat: 14 iun. 2021
halbe de bere blondă
Berea conține 5 ingrediente principale: apă (aproxiamtiv 90%), hamei, drojdie, zahăr și malț

Venirea verii, începerea Campionatului European și posibiliattea de a putea urmări meciurile la terasă, alături de prieteni, duce inevitabil la o creștere improantă a consumului de bere.

Totuși, cei care țin cure de slăbire sau vor să scape de câteva kilograme sunt interesați să știe câte calorii are o bere. Diferențe apar și între sortimentele de bere, vorbind aici despre clasica bere blondă, berea brună, nefiltrată sau fără alcool.

Câte calorii are o bere: Ingredientele

Berea conține 5 ingrediente principale: apă (aproxiamtiv 90%), hamei, drojdie, zahăr și malț. Asta dacă nu luăm în calcul berile cu tot felul de arome care mai au și alte ingredient.

Dar, vorbind strict de berea clasică, aceasta conține peste 90% apă, deci nu puterm vorbi aici de risc de îngrășare.

Hameiul are rol de conservant și conține fitoestrogeni care ocupă un rol destul de important în valorile nutritive ale berii. Studiile recente au arătat că acești fitoestrogeni ar putea influența creșterea depozitelor de grăsime în special la nvielul abdomenului.

Zahărul se adaugă doar la unele tipuri de bere pentru fermentare. Cantitatea însă este mică, deci nu ar trebui să existe riscul de îngrășare.

Drojdia are rolul de a transforma zahărul în alcool, deci nu ar fi motive de îngrijorare.

Malțul reprezintă rezultatul fermentării cerealelor folosite la prepararea berii. Cele mai frecvent utilizate cereale sunt orzul și ovăzul. Asta înseamnă că nici acesta nu poate duce la creșterea numărului de calorii.

Așadar, ingredientele folosite la fabricarea berii nu reprezintă un risc pentru îngrășare.

Totuși, singurul „vinovat“ care poate fi găsit în bere pentru numărul de calorii este alcoolul. Astfel, 250 ml de bere conține aproximativ 10 grame de alcool, adică aproximativ 280 de calorii.

Câte calorii are o bere blondă, brună sau fără alcool

Dacă la sucuri există informații nutriționale pe sticle și cutii, nu la fel stau lucrurile în cazul berii. În urma studiilor efectuate s-a stabilit că 100 de mililitri de bere blondă, cu o alcoolemie de 5%, are 43 kcal. 100 ml de bere brună are 48 kcal, 100 ml de bere nefiltrată are 52 kcal, iar berea fără alcool are doar 27 kcal. Apărută recent, Berea Radler sau cu arome are 45 de kcal/100 ml.

Comparativ cu alte băuturi, Berea are cele mai puține calorii, dacă ne raportăm la vinul alb, 100 ml au 73 de calorii, 100 ml de vin roșu 75 de calorii, 100 ml de lichior aproximativ 300 de calorii, 100 ml rom – 220 de calorii, iar 1000 ml de vodcă sau whisky – 235 de calorii.

Câte calorii are o sticlă de bere de 500 de mililitri

Atunci când fiecare bea o bere, nu se limitează doar la 100 de mililitri, de aceea este important să știm cât calorii are o sticlă sau o doză de 500 de mililitri.

Astfel, dacă luăm în calcul faptul că o bere blondă cu conţinut de alcool de 5% are 43 de kcal/100 ml, rezultă că o sticlă sau o doză are 215 kcal.

O sticlă sau o doză de 500 ml de bere brună, cu o alcoolemie de 7%, are 240 kcal.

În cazul berii nefiltrate, o sticlă de jumătate de litru are 260 kcal.

Cele mai puține calorii are Berea fără alcool, astfel o sticlă de 500 ml are 130 kcal.

Berea Radler sau berea cu arome, la sticlă de 500 ml are 225 kcal.

Adauga un comentariu