Stiinta

Cate culori are, in realitate, curcubeul

Publicat: 12 feb. 2014

Se spune ca curcubeul are sapte culori, asa cum ne-a invatat omul de stiinta Sir Isaac Newton. Decizia lui a fost, insa, una subiectiva si prea putin stiintifica, pentru ca, in realitate, curcubeul contine un spectru continuu de nuante.

Faimoasele experimente ale lui Newton cu prismele de sticla ce descompun lumina solara au demonstrat, pentru prima oara, in mod precis si spectaculos, totodata, relatia care exista intre culoare si lumina si au lamurit deplin formarea curcubeului: lumina soarelui trece prin picaturile minuscule de apa – si ele niste corpuri transparente – care o descompun in radiatii cu lungimi de unda diferite, pe care noi le percepem drept culori. Ceea ce vedem reprezinta spectrul electromagnetic al luminii vizibile, descompus in radiatii cu diferite lungimi de unda, scrie descopera.ro. De atunci, cu totii am invatat la scoala despre aceste experimente si am aflat ca curcubeul are sapte culori – rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet.

Curcubeul adevarat, spre deosebire de cel desenat, are, insa, o gama imensa de culori, de lungimi de unda, cu o trecere gradata de la una la alta – un spectru continuu, mai scrie descopera.ro. Ochiul uman poate sa distinga circa 100 de culori, iar Newton ar fi putut sa stabileasca mai mult de sapte culori, daca ar fi vrut.

Dupa mai multe experimente, Newton si-a formulat, in cele din urma, concluziile asupra compozitiei luminii albe si asupra descompunerii ei in culori diferite. Initial a nominalizat cinci culori – rosu, galben, verde, albastru si violet, insa ulterior a considerat ca trebuie sa fie sapte, acelasi numar precum al notelor muzicale, adaugand portocaliu si indigo. La baza alegerii sale ar fi stat, se pare, o credinta mostenita inca de la sofistii greci, care considerau ca exista o legatura intre culoare, notele muzicale, numarul corpurilor ceresti din Sistemul Solar (cunoscute la acea vreme) si zilele saptamanii, mai scrie descopera.ro.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit