Sfatul medicului

Cate fructe si legume trebuie sa consumam zilnic

Publicat: 01 apr. 2014
7

Daca pana acum specialistii in nutritie recomandau consumul zilnic a cinci portii de legume si fructe, recent, cercetatorii au ajuns la concluzia ca numarul acestora ar trebui sa fie, de fapt, dublu.

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa includa zilnic zece portii de legume si fructe, informeaza ziare.com, care citeaza The Telegraph.

Studiul oamenilor de stiinta de la University College London (UCL), desfasurat pe o perioada de 12 ani, a aratat si ca legumele sunt de patru ori mai sanatoase decat fructele.

De asemenea, cercetarea a evidentiat si ca un consum bogat de fructe si legume reduce semnificativ riscul de moarte prematura.

7 kilograme jos in 7 zile: Meniul care te ajuta sa slabesti doar cu fructe si legume
Cele mai bune fructe care te ajuta sa scapi de kilograme

Astfel, persoanele care au mancat zilnic, in timpul studiului, cel putin sapte portii de vegetale au prezentat un risc cu 42% mai mic de a muri. Acest risc a fost de 36% la persoanele care au consumat zilnic intre cinci si sapte portii de legume si fructe si de 29% la cei care au inclus indieta intre trei si cinci portii.
Cercetarea sugereaza ca recomandarea de a consuma cinci portii de legume si fructe zilnic nu este potrivita, cu toate ca doar o treime din populatie reuseste sa o urmeze.

Aceasta recomandare a fost formulata de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii in 1990. Mai exact, specialistii au indicat atunci un consum zilnic de 400 grame de fructe si legume, pentru a preveni bolile de inima, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 si obezitatea. 

Adauga un comentariu