WoW!

Cate persoane pot participa la nunti si inmormantari in perioada starii de alerta

Publicat: 19 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cate persoane pot participa la nunti si inmormantari in perioada starii de alerta
Restrictii noi impuse pentru miri in timpul starii de alerta

Pandemia de coronavirus a afectat toate sectoarele posibile, atât în România, cât și în străinătate. Măsurile şi restricţiile adoptate de autorităţi pentru a preîntâmpina probleme grave au afectat, inevitabil, ritmul zilnic de viaţă. Unele dintre acestea au avut în vedere şi evenimentele private (botezuri, nunţi și înmormântări pe timp de stare de alertă). Restricţionarea organizării şi desfăşurării lor constă în scăderea drastică a numărului de participanţi, printre altele.

În perioada 16 martie – 14 mai, adică timp de două luni, atât cât a durat starea de urgenţă în România, a fost interzisă participarea a mai mult de 8 persoane la evenimentele private. Bineînţeles, în acest număr era inclus şi personalul care efectiv se ocupa de eveniment (preoţi, dascăli, gropari etc.).

Decizia autorităţilor, de pe 18 mai 2020, afectează mii de persoane

De pe 15 mai am intrat în stare de alertă maximă. Spre bucuria multora dintre noi, numărul de participanţi a fost mărit  la 16. Luni dimineaţa însă, Executivul a dat o altă Hotărâre de Guvern. Conform Anexei 3, punctul 6, „se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială”.

„Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor”, a declarat  premierul Orban la începutul şedinţei Executivului, în care a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind măsurile impuse în starea de alertă.

Aşadar, cel mai probabil, din cauza euforiei din weekend şi a agitaţiei din parcuri, autorităţile au decis întoarcerea la doar maxim 8 participanţi pentru nunţi, botezuri şi înmormântări. Totul pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Câte persoane pot participa la nuntă pe timp de stare de alertă

Nunta este un eveniment organizat cel puţin cu un an înainte. Mirii dau arvuna pentru muzică și restaurant ca să se asigure că vor avea o petrecere perfectă. Măsurile actuale însă, luate pe timp de stare de alertă maximă, le-au dat tuturor planurile peste cap. Conform acestora, la evenimentele private, în spaţii închise, nu se acceptă participarea a mai mult de 8 persoane. Aveai şi tu programată nunta în 2020? Trebuie să ştii că la biserică nu vor fi decât mirii, naşii, preotul, dascălul şi numai doi dintre părinţi. De alte rude, dar şi de fotograf şi videograf nici nu poate fi vorba.

Despre masa de la restaurant nu se ştie nimic momentan, întrucât spaţiile HoReCa sunt închise. Există discuţii în privinţa reluării activităţii lor, dar abia de la 1 iunie se va şti ceva. Tot această dată este vehiculată şi pentru deschiderea teraselor. În schimb, dacă totul va merge bine şi nu vor apărea focare de infecţie cu coronavirus până atunci, ar putea fi deschise, începând cu 15 iunie, restaurantele, terasele şi plajele.

Și când vorbim de nuntă la americani, vorbim de măsuri restrictive. Chiar dacă evenimentele organizate de ei sunt diferite față de ale noastre și durează mai puțin, tot nu au voie cu mai mult de 10 persoane. Aşadar, incertitudinea este cuvântul anului 2020.

miri cu masca la gura la Starea Civila in timpul pandemiei de coronavirus
Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile pe timp de stare de alertă

Câţi invitaţi poţi avea la botez

În condiţiile actuale, luând în considerare că abia au trecut 4 zile de când suntem în stare de alertă maximă, nimic sigur nu se ştie. Autorităţile au menţionat doar faptul că cel mult 8 persoane pot participa la un eveniment privat, în spaţiu închis. Aşadar, dacă vorbim despre Taina Botezului, din cifra menţionată trebuie să scădem preotul, dascălul şi pălimarul. Cu alte cuvinte, adică personalul bisericii, care are legătură directă cu ceremonia. În cele 5 persoane rămase se încadrează nasul / naşii, bebeluşul, fotograful şi maxim doi membri ai familiei.

Cum se desfăşoară înmormântarea în stare de alertă maximă

Exact ca în cazul evenimentelor menţionate mai sus, numărul participanţilor este limitat tot la 8. Cine va fi prezent, efectiv? În primul rând, un preot şi un dascăl, apoi 2-4 gropari, iar restul până la 8 vor fi aparţinători ai decedatului.

Conform declaraţiilor făcute de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, dacă vor apărea creşteri bruşte ale numărului de infectări de la o zi la alta sau o creştere subită a numărului de decese cauzate de coronavirus, atunci se va lua în calcul revenirea la starea de urgenţă. Iar acest lucru, după cum ştim, va însemna reluarea restricţiilor din perioada 16 martie – 14 mai 2020.

Ce amenzi rişti dacă nu respecţi regulile din timpul stării de alertă maximă

Conform Legii 55/2020, starea de alertă maximă durează iniţial 30 de zile, iar apoi va putea fi prelungită cel mult cu încă 30 de zile. În actul normativ sunt stipulate şi contravenţiile. Spre exemplu, nepurtarea măştii de protecţie în spaţiu închis te poate costa o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei.

De asemenea, cei care organizează diverse evenimente în timpul stării de alertă (concerte, întruniri diverse, mitinguri, demonstraţii, procesiuni etc.), în spaţiu închis sau deschis, pot să primească amendă de la 3.000 până la 15.000 de lei. Cât despre simplii participanţi, prezența la eveniment îi poate costa de la 500 la 2.500 de lei.

Iar dacă vorbim despre ceremonii din biserică, în cazul în care se încalcă legea, amenzile vor fi cuprinse între 2.000 şi 10.000 lei.

decor cu scaune si flori pentru nunta in timp de stare de alerta
Număr de participanți redus drastic pentru evenimente pe timp de stare de alertă

În concluzie, ce se va întâmpla cu evenimentele?

Momentan nu au voie să participe la evenimente private, în spaţii închise, mai mult de 8 persoane. Cu toate acestea, nu se fac precizări clare în ceea ce priveşte spaţiul în aer liber. Slujbele religioase de duminică, spre exemplu, pot avea loc în curţile lăcașelor de cult, cu distanţiere între enoriaşi. În schimb, Taina Sfintei Cununii şi Taina Botezului trebuie să se desfăşoare numai în interiorul bisericii, conform dogmelor. Dacă totuși se dă o derogare și cununia poate fi în aer liber, numărul de participanți este nelimitat? Anterior zilei de luni, 18 mai, era permisă participarea în număr nelimitat la slujbe în curtea bisericii.

Cât despre așa-zisele obiceiuri de nuntă, ei bine, în contextul actual, nu prea se va mai ține cont de ele.

De asemenea, nu se spune nimic clar despre aglomeraţia din pieţe. În ciuda faptului că vorbim despre spaţiu public, în aer liber, zilnic, cu precădere dimineaţa, este o aglomeraţie de nedescris, care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte sănătatea noastră.

Iată părerile organizatorilor de evenimente cu privire la perioada prin care trecem:

Adauga un comentariu