Magazin

Catedrala de marmura – Imagini inedite dintr-o lume subterana nedescoperita

Publicat: 02 aug. 2011
Daily Mail publica o galerie foto incredibila, cu „o minune naturala care ar putea fi considerata cea mai frumoasa retea de pesteri din lume„. Este vorba despre „Catedrala de marmura” din Chile, un „templu azuriu” situat pe al doilea cel mai mare lac din America de Sud, General Carrera din Patagonia
Imaginile uimitoare au fost realizate de fotografa americana Linde Waidhofer. „Apa a sculptat formele unice ale peretilor de marmura. La început, câmpurile de gheata blocau extremitatea vestica a lacului, dar astazi apele cu ghetari se varsa în Oceanul Pacific”, scrie Waidhofer, în cartea ei, „Blue Light” (Lumina albastra).
Fotografa spune ca exista o explicatie simpla pentru culoarea incredibila a apei. „Geologii vorbesc despre sedimentele glaciare foarte bine macinate, care dau aceasta culoare de pe alta planeta si aceasta limpezime a apei. Acest lac este magic”, spune Waidhofer. Pentru a ajunge la „Catedrala de marmura”, situata în sudul îndepartat al Chile, vizitatorii trebuie sa parcurga 1.300 de kilometri, din capitala Santiago pâna în orasul Coyhaique, dupa care alti 320 de km, pe teren accidentat, pâna la lacul General Carrera. 
Totusi, foarte multi pasionati de fotografie vin sa imortalizeze aceasta minune a naturii. „Din 2003, am adus foarte multi studenti la fotografie în America de Sud, iar aceasta pestera este mereu principala atractie”, spune Waidhofer. „Experienta (n.r. de a fotografia galeriile) este întotdeauna diferita, pentru ca intensitatea luminii si nivelul apei se schimba constant. Culoarea apei variaza de la turcoaz la albastru închis, iar nivelul lacului este cel mai scazut primavara, când ghetarii nu încep înca sa se topeasca”, explica fotografa. 
Când a descoperit „Catedrala de marmura”, în cadrul unei vizite din 2003, Waidhofer a decis sa se întoarca si chiar sa-si construiasca o casa în Chile. „Am vizitat acest loc de peste zece ori, dupa care am cumparat o bucata de teren. Mi-am construit o casa din marmura, situata între doua galerii”, spune Waidhofer. Fotografa atrage, însa, atentia ca aceasta minune a naturii este în pericol. „Barajele si liniile de înalta tensiune pe care guvernul chilian planuieste sa le construiasca aici ar putea periclita pestera”, conchide Waidhofer.


loading...

Adauga un comentariu