Eveniment-Social

Catedrala „neputintei”, o rana pe fata orasului – FOTO

Publicat: 26 feb. 2012

@ Dupa mai bine de 10 ani de cand a inceput constructia, Catedrala Pogorarea Sfantului Duh zace ca o ruina @ De fiecare data cand se discuta acest lucru, reprezentantii bisericii precizeaza ca proiectul nu este dus la bun sfarsit din lipsa de bani @ Unii alesi locali, politicieni sau chiar oameni simpli privesc cladirea cu suspiciune si incep sa puna tot mai multe intrebari asupra modului in care au fost cheltuiti banii @ „Cei care vorbesc asemenea lucruri sunt niste ordinari, sectanti sau oameni care nu stiu de politete”, spune protopopul Pavel Postolache

De mai bine de 10 ani, Guvernul Romaniei si Primaria Pascani au injectat bani intr-un obiectiv duhovnicesc care, in ritm de melc, se inalta in plin centrul orasului. Este vorba despre Catedrala Pogorarea Sfantului Duh, constructie ce zace ca o ruina din cauza fie a intereselor ascunse, fie a nepasarii unora fata de lacasul de cult. Lucrarile la catedrala au inceput in 2001, iar termenul de finalizare a fost 31 decembrie 2010. De fiecare data cand se discuta acest subiect, reprezentantii bisericii precizau ca principala piedica pentru care proiectul nu este dus la bun sfarsit consta in lipsa banilor. Din pacate, constructia catedralei se afla abia la  jumatate.

Unii alesi locali, politicieni sau chiar oameni simpli, privesc cladirea cu suspiciune si incep sa puna tot mai multe intrebari asupra modului in care au fost cheltuiti banii, asta mai ales ca alte cladiri de cult din oras, ce-i drept nu chiar atat de mari, s-au construit in cativa ani. Mai mult decat atat, alesii pascaneni isi amintesc ca de la bugetul local, mai ales in perioada in care primar era Neculai Ratoi, s-au alocat sume importante de bani pentru constructia catedralei, iar din 2001 si pana la ora actuala parlamentarii locali au facut lobby cu scopul ca, anual, sa se prinda bani in bugetul de stat pentru obiectivul cultural. Cu toate acestea, in cei 11 ani de cand au inceput lucrarile, abia s-au finalizat partea de demisol si primul nivel al cladirii. Protopopul municipiului Pascani, Pavel Postolache, unul dintre cei mai gospodari si instariti protopopi din zona, a raspuns cu smerenie suspiciunilor care incep sa apara si i-a asigurat pe cei care isi indreapta privirile cu rautate spre casa Domnului ca banii au fost cheltuiti cu chibzuinta si in interesul proiectului. „Lucrarile de constructie au inceput de prin anul 2001. Ma refer aici la amenajarea terenului, documentatie si ce a mai fost necesar. De prin anul 2002 au inceput lucrarile de turnare a temeliei. De atunci si pana la ora actuala s-a alocat o suma totala pentru constructia catedralei, atat de la bugetul local, cat si de la Guvern, de 27 de miliarde de lei vechi. Lucrarile merg greu deoarece nu sunt bani, iar obiectivul este foarte mare. Ganditi-va ca sunt 1.400 de metri patrati numai la demisol. Lucrarea care se face aici este una monumentala, iar de la bugetul local nu am mai primit nici un leu de patru ani. In ultimul timp am avut bani din donatii ale credinciosilor si ce ne-a mai dat CJ (Consiliul Judetean – n.r.) zilele trecute, adica 2 miliarde de lei vechi. Daca nu sunt bani, trecem printr-o perioada grea, cum sa mearga constructia catedralei bine? Inca la vremurile care sunt, ne-am descurcat destul de bine”, a declarat protopopul municipiului Pascani, Pavel Postolache, unul dintre cei mai vechi protopopi pe functie din Moldova.

Sectantii se impotrivesc

Atacurile adresate sunt privite de protopop ca fiind discutii starnite de niste sectanti, de oameni ordinari, care habar nu au ce inseamna constructia unei biserici. „Cei care vorbesc asemenea lucruri sunt niste ordinari, sectanti sau oameni care nu stiu de politete. Pentru tot ce s-a cheltuit aici sau se cheltuie in continuare, exista o gestiune. Enoriasilor care au donat bani li s-au dat chitante, iar la cheltuielile angajate s-a emis facturi, acte. Doar eu nu lucrez la negru sau umblam cu bani negri. Si noi, la randul nostru, suntem verificati mai departe. Proiectul integral la catedrala ajunge la valoarea de 150 de miliarde de lei vechi, iar noi il ducem la bun sfarsit cu o suma de 40 de miliarde de lei vechi. Deci facem ceva eficient”, a incheiat Pavel Postolache, protopopul municipiului Pascani.

Conform afirmatiilor acestuia, in cazul in care s-ar aloca 13 miliarde de lei vechi, atunci constructia ar fi finalizata.

Catedrala Pogorarea Sfantului Duh din Pascani va fi o cladire impresionanta, asta daca se va reusi sa se duca la bun sfarsit obiectivul. La demisolul de 1.400 mp se doreste deschiderea unui cabinet medical, a unei farmacii si a unei librarie.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu