Info Turism

Catedrala Ortodoxa Romana – Targu Mures

Publicat: 13 mart. 2012

Catedrala Ortodoxa Romana din Targu Mures face parte dintr-un plan de anvergura, de „explozie arhitecturala” a ortodoxiei ardelene de dupa 1918, caruia ii apartin si monumentalele biserici din Cluj Napoca, Alba Iulia, Orastie etc.

Catedrala Ortodoxa Romana a fost ridicata in centrul orasului in locul celebrei fantani cantatoare, care dupa moartea constructorului s-a defectat si nimeni nu a putut s-o repare, fiind demolata. Pe locul ramas liber, in 1925 au inceput lucrarile de constructie a catedralei dupa proiectele lui Iosif Vlad. Lucrarile de constructie si decoratie au durat 61 de ani, cupola fiind pictata de artistul Aurel Ciupe.

Decorarea interioara s-a facut prin respectarea principiilor picturale bizantine, dar lipsa fondurilor a facut ca din proiectul de ansamblu sa se picteze doar cupola pana in momentul sfintirii. Realizarea tehnica a iconostasului a fost incredintata in 1934 lui Traian Bobletec din Nazna, clopotele au fost procurate de la o turnatorie din Timisoara; cateva daruri necesare serviciului divin au sosit din interiorul si din afara protopopiatului. Data de 2 decembrie 1934 reprezinta incheierea unei etape din istoria protopopiatului ortodox al Targu-Muresului. Avea loc atunci sfintirea catedralei ortodoxe, intr-o zi-simbol, ce evoca intrarea armatelor romane in oras in 1918. Targu-Muresul avea de acum inainte un simbol ecleziastic ortodox, integrat in armonia urbana. Abia peste cateva decenii, in anii ’80 (1970-1986) se va finaliza pictarea interiorului acestui edificiu ecleziastic.

 loading...

Adauga un comentariu