Evenimente culturale

Catedrala Sfantul Sava din Belgrad – FOTO

Publicat: 15 mai 2014
Catedrala Sfantul Sava este o biserica ortodoxa in Belgrad, capitala Serbiei, si una dintre cele mai mari din lume. Biserica a fost construita in amintirea Sfantului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe si o figura importanta in Serbia medievala. Este construita pe podisul Vračar, locul unde, se presupune ca ramasitele sale au fost arse in 1595 de Sinan Pasa, Mare Vizir al Imperiului Otoman.
Catedrala Sfantul Sava a fost construita de-a lungul a nu mai putin de 65 de ani (intre anii 1939-2004), cu intrerupere intre anii 1941-1958.

Vezi si Catedrala din Cologne 
De atfel proportional cu durata mare de timp este faptul ca aceasta catedrala este cea mai impunatoare biserica ortodoxa din lume, depasind Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol sau Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.
Dimensiunile sale sunt urmatoarele:
inaltimea: 70 de metri
 
lungime 81 de metri de la Nord la Sud, respectiv 91 de metri de la Vest la Est
punctul cel mai inalt: 134 de metri
 
crucea aurita de pe turla principala: 12 metri inaltime.

Vezi si 
Iata cum va arata Sagrada Familia cand va fi terminata – VIDEO 
Pe boltile catedralei se afla 18 cruci aurite, iar clopotnita este inzestrata cu 49 de clopote. Suprafata catedralei este de 3.500 mp, la care se adauga trei galerii de 1.500 mp, la primul nivel, inclusiv o galerie de 120 mp, la al doilea nivel. Catedrala are capacitatea de 10.000 de persoane si de 800 de coristi in balconul destinat acestora. Subsolurile catedralei, gazduiesc inca o biserica, de 1.800 mp. suprafata. Intr-o cripta a acesteia se afla fragmente din vesmantul Sfantului Sava’.
Adauga un comentariu