Casa si gradina

Cateva lucruri pe care trebuie sa le faci la casa si in curte in fiecare toamna

Publicat: 17 mai 2019
6

Schimbarea anotimpului nu inseamna doar ca va trebui sa maturi cateva frunze in plus prin curte.
In fiecare toamna este necesar sa faci cativa pasi pentru a-ti pregati locuinta de iarna. Iata cateva pregatiri de toamna de care casa ta are nevoie:

Curata si repara burlanele
Burlanele sunt cele care dreneaza sute de litri de apa in fiecare an de pe casa ta, iar daca nu te-ai gandit pana acum ca au nevoie de putina ingrijire, a venit momentul sa le acorzi putina atentie. Daca un burlan este infrundat, apa nu se scurge eficient de pe casa si poate distruge in timp fatada sau apa se poate acumula in curte. Curata burlanele de frunze si alte resturi si repara-le pe cele defecte inainte ca toamna sa se instaleze.

Verifica tocurile geamurilor si ferestrelor
Pierderea caldurii pe langa tocurile ferestrelor este responsabila pentru 25-30 la suta din energie consumata pentru incalzire. Dar poti preveni aceasta risipa inutila de bani si resurse daca verifici in fiecare toamna ferestrele si usile si le izolezi corect. Un specialist va repara trencuiala afectata si va folosi solutii precum siliconul sau spuma izolatoare pentru a izola termic tocurile si a scadea astfel factura la incalzire.

Vezi si: Cum sa tii furnicile departe de bucataria ta

Goleste instalatiile de apa de la exterior
Este obligatoriu sa golesti toate instalatiile de apa de la exterior, fie ca este vorba de furtunul cu care uzi florile, sistemul de aspersoare sau robinetul de apa din gradina. Daca sari peste acest pas, apa va ingheta, iar conductele se vor sparge. De aceea este obligatoriu sa le golessti inainte de primul inghet.

Pune la adapost mobilierul de exterior
Mobila de exterior este conceputa sa reziste la intemperii, dar asta nu inseamna ca poate ramane afara toata iarna, iar primavara va arata impecabil. Gerul, zapada si apa iti vor distruge rapid mobilierul de exterior. In fiecare toamna este necesar sa strangi tot mobilierul si sa-l depozitezi in garaj, magazie sau oricare alt adapost acoperit.
Daca nu ai un spatiu in care sa depozitezi mobilierul, strange-l si acopera-l cu folie speciala, rezistenta la apa.

Repara crapaturile din alei
Atunci cand apa intra in crapaturi si apoi ingheata, se dilata si largeste crapaturile din ciment. Chiar si cele mai mici crapaturi se transforma intr-unele mari peste iarna, pentru ca apoi cimentul sa se macine si mai mult. Folosind solutii speciale pentru repararea crapaturilor, astupa zonele deteriorate ale aleilor tale.

Aeriseste caloriferele
Daca iti incalzesti locuinta cu o instalatie de calorifere, toamna este momentul potrivit pentru a te asigura ca acestea functioneaza perfect. Un pas important este aerisirea caloriferelor, care presupune eliminarea bulelor de aer din instalatie. Acestea previn incalzirea uniforma a caloriferului. 

Fertilizeaza gazonul
Radacinile gazonului sunt active chiar si atunci cand iarba nu mai creste. 
Iar daca vrei sa ai aun gazon absolut perfect imediat ce vine primavara, aplica toamna un ingrasamant care va hrani radacinile pe parcursul lunilor de iarna. De asemenea, toamna este momentul bun si pentru scarificarea gazonului, care presupune indepartarea firelor moarte de iarba din gazonul tau folosind un dispozitiv special.

Testeaza centrala si echipamentul pentru iarna
Nu vrei sa descoperi in cele mai friguroase zile ca centrala ta nu mai functioneaza, nu-i asa? Verifica instalatiile si sistemele de incalzire, dar si uneltele sau echipamentele pentru iarna. Nu doar ca elimini riscul unor defectiuni care te pun in dificultate cand este frig afara, dar vei putea repara mai ieftin anumite probleme pe care le descoperi. Asa cum se spune, este bine sa-ti faci iarna car si vara sanie

Adauga un comentariu