News Flash:

Cateva reguli de conduita ale avocatului

27 August 2007
1212 Vizualizari | 1 Comentarii
Razvan Hutanu
Intr-un Stat de drept, avocatul indeplineste un rol important. Misiunea acestuia nu se poate limita doar la executarea fidela a unui mandat in cadrul legii.
Intr-o societate bazata pe respect fata de justitie, avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are obligatia de a apara drepturile si libertatile acestora: el este deopotriva sfatuitorul si aparatorul clientului sau.
Prin insasi natura misiunii sale, avocatul este depozitarul secretelor clientului sau si destinatarul comunicarilor de natura confidentiala. Fara o garantie a confidentialitatii, increderea nu poate exista. Astfel, secretul profesional este recunoscut ca fiind deopotriva un drept si o indatorire fundamentala si primordiala a avocatului.
Avocatul este obligat sa respecte secretul oricarei informatii confidentiale de care ia cunostinta in cadrul activitatii sale profesionale, aceasta indatorire nefiind limitata in timp. De asemenea, acesta va impune angajatilor sai si oricarei persoane cu care colaboreaza in activitatea sa profesionala, sa respecte secretul profesional.

El isi asuma personal raspunderea pentru misiunea care i-a fost incredintata, sfatuindu-si si aparandu-si fiecare client cu promptitudine, in mod constiincios si cu diligenta. Avocatul isi informeaza permanent clientul cu privire la stadiul evolutiei cauzei care i-a fost incredintata.
Avocatul nu trebuie sa accepte sa-i fie incredintata o cauza atunci cand stie sau cand ar trebui sa stie ca el nu are competenta necesara pentru a se ocupa de aceasta cauza, cu exceptia cazului in care coopereaza cu un avocat care are competenta necesara.
Acesta nu poate sa-si fixeze onorariile pe baza unui pact "de quota litis". Acest pact "de quota litis" constituie o conventie incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de incheierea definitiva a unei cauze care prezinta interes pentru acest client, conventie prin care clientul se angajeaza sa ii plateasca avocatului o parte din ceea ce rezulta de pe urma cauzei, fie ca plata consta intr-o suma de bani, fie in orice alt bun sau valoare.
Avocatul trebuie sa-si informeze clientul cu privire la tot ceea ce cere cu titlu de onorarii, iar valoarea insumata a onorariilor sale trebuie sa fie echitabila si justificata.
De asemenea, avocatului ii este interzis sa isi imparta onorariile cu o persoana care nu este avocat, cu exceptia cazului in care asocierea dintre avocat si o alta persoana este autorizata de lege.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

morebyte  | #17589
"avocatului ii este interzis sa isi imparta onorariile cu o persoana care nu este avocat,"....cu tot respectul dar acest aceasta limitare este incalcata cu buna stiinta de orice avocat chiar si de dumneavoastra poate......va intreb daca aveti sotie....nu-i dati bani de bijuterii?poate nu aveti veleitati in ale conducerii....nu platiti un sofer?aveti un[o] asistent[a]...nu cumva trebuie remunerata.?de unde toate acestea daca nu din onorariile primite in schimbul acordarii de consultatii juridice ?....logic aceasta este tot o forma a impartiirii onorariilor.Poate ne referim la conventia incheiata intre client si avocat [care face parte din categoria contractelor intuitu personae]si tocmai asta ii interzice avocatului sa delege pe altcineva care sa duca la indeplinire anumite acte...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1430 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016427 (s)