Magazin

Cateva sfaturi pentru a evita depresia dupa BAC

Publicat: 08 iul. 2012
1

Este deja cunoscut faptul ca, in anii trecuti, dupa fiecare sesiune de Bacalaureat, au aparut o multime de sinucideri in rindul celor care au picat acest examen. Majoritatea celor care au decis sa isi ia viata erau copii buni, cuminti, care au avut note foarte bune pe tot parcursul liceului. Dupa cum ne-a spus psihologul Violeta Carmen Popa, de la Policlinica 1 Mai, multi dintre cei care au picat examenul au nevoie de ajutor de specialitate, pentru a trece de acest esec si spre a nu ajunge la Psihiatrie, dupa ce au suferit o cadere nervoasa. Prietenii, familia si apropiatii le pot fi de mare ajutor in a-i incuraja sa se adreseze unui specialist. Depresia grava e cauza cea mai raspindita a sinuciderii in rindurile adolescentilor. 
 
Parintii sint cei care ii pot ajuta pe copii sa treaca peste esecul de la Bacalaureat. Cei care sint mai sensibili pot recurge la gesturi extreme. Acum este momentul sa le oferim lectia acceptarii neconditionate a propriei persoane, respectiv sa le aratam ca sint valorosi ca persoane, chiar daca au avut un esec. Primele semne ale depresiei sint starea de agitatie, discomfortul, insomnia, izolarea, autoizolarea, pierderea increderii, timiditatea ori chiar starile de plins.

„In depresie intra copiii care au avut rezultate bune la invatatura. Ei sint cei care sufera cel mai mult cind pica un examen. Daca au fost motivati sa ia acest examen, esecul e doar de parcurs si nu unul final. Trebuie sprijiniti sa mai dea examenul, pentru ca il vor lua cu siguranta. Exista cazuri, deloc putine, in care elevi buni, cu medii mari, pica la o materie la care nici nu s-ar fi asteptat. Le puteti arata ca nu e corect sa puna eticheta negativa pe intreaga lor personalitate, ci sa se refere strict la actiunile lor din acele momente. Actiunile au fost incorecte, lipsite de substanta, gresite sau proaste, nu persoana este proasta, slaba, rea, timpita etc.“, ne-a spus Violeta Carmen Popa.

Gindurile suicidare provin din evaluarile globale negative si din lipsa de speranta. Nu uita, oricit iti este de greu azi, ca ai valoare, chiar daca acum ai avut esec. Eticheta de ratat nu e corect s-o aplici pe intreaga ta fiinta.  

Parintii sa comunice cit mai mult cu copiii

„Parintii nu trebuie sa dea vina pe dificultatea subiectelor, pe profesori, deoarece exista un cumul de factori care a contribuit la esecul acelui adolescent. Parintele trebuie sa aiba rabdarea necesara pentru ca alaturi de copilul sau sa mearga mai departe si sa-i sustina proiectele de viitor pe care le are. Pina la urma, si Bacul este tot tinta de parcurs. Nu e o tinta finala, deoarece nimeni nu face din Bac demersul final al activitatii de educatie“.

Pentru a evita intrarea tinarului in depresie, este bine ca parintii sa-si implice copilul in alte activitati sau chiar sa-i gaseasca un job temporar.

„Parintele trebuie sa aiba dibacie, perspicacitate, dragoste, deschidere ca toate aceste elemente convulsive sa fie traversate de copil in mod firesc. Este ideal sa-i gaseasca copilului activitati care sa-i umple in mod normal armonios viata, chiar si un job temporar pina se va apuca de invatat cu toate fortele. Nu e indicata o atitudine de genul de acum inainte, burta pe carte, esti consemnat, stai in casa un an pentru a te pregati! Pentru tinar, urmeaza o perioada dificila, deoarece nu mai are contact cu colegii sau cu profesorii.

Ii va fi foarte greu sa recupereze o materie la care el a cazut la Bac, va fi nevoie de un efort personal, chiar si de meditatii. Starile depresive nu ii afecteaza doar pe negativisti, oricine poate trece prin ele. Depresia poate aparea in urma unor traume, intr-o perioada stresanta si tensionata sau se poate declansa pe fondul unei structuri de personalitate de tip depresiv.

In cazul adolescentilor si tinerilor sint foarte importante sustinerea si suportul parintilor, care trebuie sa gaseasca solutii fara a face o catastrofa din experientele de viata. Daca ramin nerezolvate, aceste probleme pot reaparea. Depresivii sint cei mai predispusi sa isi ia viata, de aceea cei care vorbesc permanent despre asemenea gesturi sau despre moarte trebuie sa fie luati in serios“, a concluzionat dr Violeta Carmen Popa.

Sursa: curier.ro

Adauga un comentariu