Eveniment-Social

Cateva zile pana la intrarea in vigoare a sistemului de impozitare

Publicat: 29 dec. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:8782;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Noul sistem prevede si o serie de facilitati acordate pensionarilor, elevilor, studentilor si persoanelor cu venituri mici •Persoanele care realizeaza un venit anual egal cu salariul mediu pe economie (care in Iasi este de 1,6 milioane de lei), vor plati un impozit anual de aproximativ 4 milioane de lei •Castigurile obtinute din jocurile de noroc (loterie, bingo etc.) vor fi impozitate cu 10% •Primele declaratii de impunere vor fi depuse pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor (31 martie)

Incepand cu 1 ianuarie 2000 va intra in vigoare noul sistem de impozitare, potrivit prevederilor Ordonantei nr.73/1999. Cu toate acestea, primele declaratii de impunere se vor depune pana la data de 31 martie, adica pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor. Trecerea la impozitul pe venitul global reprezinta in fapt acordarea la sistemele de impozitare practicate de tarile occidentale, in functie de posibilitatile economice individuale ale fiecarui contribuabil. Noul sistem va introduce unele facilitati pentru persoanele cu un venit anual mai redus, fiind aplicabil tuturor persoanelor care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei, indiferent de nationalitate. In cazul persoanelor fizice straine cu domiciliul in Romania sau al persoanelor fizice romane cu domiciliul in strainatate, dar care realizeaza venituri in Romania, acestea vor fi impozitate la noi in tara.
Veniturile impozitabile sunt cele provenite din activitati independente, din salarii, cele obtinute prin cedarea folosintei unor bunuri, cele din dividente si dobanzi. Nu intra sub incidenta prevederilor Ordonantei nr.73/1999, deci sunt neimpozabile, bursele si pensiile de orice fel, precum si orice fel de sume de bani primite sub forma de sponsorizare, sumele incasate din asigurari cu titlu de compensatie pentru pagube suportate, cele obtinute in urma transferului de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile din patrimoniul privat, precum si sumele de bani din mosteniri si donatii sau cele primite pentru delegare, deplasare si transport in interes de serviciu. Un amanunt important este acela ca veniturile din agricultura si silvicultura sunt neimpozabile, deci aceste venituri nu vor fi nici declarate si nici impuse. Mai sunt scutite de impozitare veniturile membrilor misiunilor diplomatice si cele obtinute de corespondentii de presa straini. In acest caz este vorba despre reciprocitate, de aceleasi facilitati beneficiind si cetatenii romani care isi desfasoara activitatea pe teritoriul altor state. Premiile in bani obtinute de elevi si studenti la concursuri interne si internationale, precum si platile compensatorii rezultate in urma desfacerii contractului de munca ca urmare a unor concedieri colective, dobanzile aferente titlurilor de stat, depozitelor la vedere si obligatiunilor Agentiei Nationale pentru Locuinte sunt scutite si ele de impozitare.

Calcularea venitului

Calcularea venitului global anual impozabil se face prin insumarea veniturilor nete din activitatile independente (comert, din profesii liberale, din dreptul de proprietate intelectuala), din salarii, din cedarea folosintei bunurilor, veniturile de aceeasi natura, obtinute de persoanele fizice romane in strainatate, dupa care se scad pierderile fiscale reportate si deducerile personale. Cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli aferente realizarii veniturilor, efectuate in interesul direct al activitatii, care sa corespunda unor cheltuieli efective si care sa fie justificate cu documente si cuprinse in cheltuielile exercitiului anului in cursul caruia au fost platite. Venitul net din salarii se calculeaza prin diferenta dintre veniturile in bani sau in natura obtinute in baza unui contract individual de munca si aceste cheltuieli deductibile. Acestea sunt contributia la pensia suplimentara (5%), contributia pentru protectia sociala a somerilor (1%), contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (7%). Tot cheltuieli deductibile reprezinta 15% din deducerea personala de baza, acordata cu titlu de cheltuieli profesionale, o data cu deducerea personala de baza la acelasi loc de munca, aceasta fiind de 800.000 de lei, deducerea personala suplimentara, in functie de situatia specifica fiecarui salariat. Una din principalele obligatii ale angajatorului este solicitarea fiselor fiscale pentru anul urmator la organul fiscal competent pana la data de 30 noiembrie a fiecarui an. In ceea ce priveste obligatiile angajatului, acesta trebuie sa informeze angajatorul cu privire la situatia sa personala, daca realizeaza si alte venituri care se supun globalizarii.

Nivelul de impozitare

In ceea ce priveste grila de impozitare, aceasta este structurata pe mai multe niveluri. Pentru un venit anual impozabil de pana la 11 milioane de lei, nivelul impozitului nu va depasi 18%. Pentru veniturile anuale cuprinse intre 11 si 27 milioane de lei se plateste un impozit de 1,98 milioane de lei, plus inca 23% pentru tot ceea ce depaseste 11 milioane.
Pentru veniturile cuprinse intre 27.000.001 de lei si 43 milioane de lei se va percepe un impozit de 5,66 milioane de lei, plus inca 28% pentru tot ceea ce depaseste suma de 27 milioane de lei.
Pentru veniturile cuprinse intre 43.000.001 de lei si 60 milioane de lei, impozitul va fi de 10,14 milioane de lei, plus inca 34% pentru ceea ce depaseste suma de 43 de milioane.
In fine, pentru veniturile anuale care depasesc 60 de milioane de lei se va percepe un impozit de 15,92 milioane de lei, plus 60% din ceea ce depaseste suma de 60 de milioane de lei, cu precizarea ca aceste sume fixe se vor modifica semestrial, in functie de indicele inflatiei.
In acelasi timp, veniturile obtinute din dividente si sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii se impoziteaza cu cota de 5%. Veniturile obtinute sub forma de dobanzi si din titlurile de participare la fonduri deschise de investitii la care pretul de rascumparare este mai mare decat pretul de cumparare este de 1%, iar veniturile obtinute din jocuri de noroc, premii sau prime in bani este de 10% din venitul brut.
Mihai ANDREI

Adauga un comentariu