Stiri si curiozitati

Cati bani a ajuns sa castige Ionut Cristache, la TVR! Castiga aproape dublu fata de fostul sef al televiziunii publice

Publicat: 22 nov. 2018
3

Lunar, Ionut Cristache primeste de la TVR un salariu brut de 36.550 de lei, adica in mana jurnalistul ia 26.377 lei (aproximativ 5.650 de euro). Pentru acesti bani, el trebuie sa realizeze cel putin 10 emisiuni lunar, in conditiile in care show-ul sau, Romania 9, este zilnic, de luni pana joi.

Fata de acest salariu fix, teoretic, banii primiti in mana sunt mai multi.

Asta pentru ca de primirea salariului depinde realizarea unui rating cu cel putin 30% mai mare decat media postului. Lucru care nu este dificil de realizat, avand in vedere ca emisiune este in prime-time, adica perioada in care cele mai multe televizoare din Romania sunt deschise.

Bonus de 1.300 de lei pentru rating

TVR a avut in septembrie un rating de 0.4. Adica, pe timpul zilei, in fiecare minut s-au uitat undeva pe la 78.000 de persoane. Un rating cu 30% mai mare ar insemna practic cel putin 0.5 rating – spre 90.000 de telespectatori pe minut. O crestere minora. Emisiunea sa a reusit sa se claseze in luna septembrie pe pozitia 14 in topul talk-showurilor din Romania, cu 173.000 de telespectatori pe minut.

Ionut Cristache poate fi si penalizat sau recompensat pentru prestatia din cadrul emisiunilor. Sunt mai multe plaje de salarizare: daca nu indeplineste pragul minim impus de conducerea postului, poate pierde cam 940 de lei. Cateva mii de persoane in plus ii aduc insa peste 1.300 de lei pe langa acel salariu fix. Ceea ce, potrivit ratingului emisiunii, se intampla luna de luna.

Astfel, cu bonificatia lunara, el ajunge sa castige un salariu net de 27.740 de lei. Adica, putin sub 6.000 de euro.

Prin comparatie, un reporter castiga in TVR in medie 3.000 de lei pe luna. Iar fostul director general al TVR, Irina Radu, a castigat in 2017, potrivit declaratiilor de avere, undeva pe la 14.000 de lei pe luna, respectiv putin peste 3.000 de euro.

Ionut Cristache ameninta cu judecata

Libertatea a incercat sa obtina si o reactie a jurnalistului cu privire la acest subiect. Ionut Cristache nu a raspuns solicitarii, insa avocatul sau a transmis un email catre redactia Libertatea la scurt timp dupa aceea, in care solicita Libertatea sa nu publice contractul lui Cristache. Avocatul invoca regulamentul GDPR si protectia datelor cu caracter personal.

Ionut Cristache a transmis catre redactia Libertatea si ca ar putea da in judecata publicatia.

Controversa interviului cu Sebastian Ghita

De cand a devenit moderatorul emisiunii Romania9, in noiembrie 2016, Ionut Cristache a fost in centrul mai multor controverse. Cea mai mare a avut legatura cu decizia sa de a prezenta in emisiune interviul lui Sebastian Ghita, cand acesta era fugar in Serbia. Scandal a ajuns chiar si in Parlament, unde s-a cerut audierea sefului TVR, opozitia considerand ca este inacceptabila promovarea unui urmarit penal. Decizia lui Ionut Cristache a fost criticata si de Comisia de etica a TVR.

Adauga un comentariu