Local

Cati bani aloca Primaria Iasi pentru reabilitarea unui important monument

Publicat: 27 mai 2014
1
Potrivit unei decizii recente luate de reprezentantii municipalitatii iesene, pentru refacerea Crucii lui Ferent ar urma sa fie alocata suma de 90.000 de lei. De precizat ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata la finele acestei saptamani. Monument de for public, Crucea de piatra situata in zona Nicolina a fost ridicata din porunca domnitorului Mihai Racovita, in anul 1717, comemorand astfel victoria armatei sale asupra armatei austriece conduse de capitanul Francois Ernaut,  cunoscut in istoria Moldovei drept Ferent. Pe cruce este scris cu caractere chirilice un text, care descrie modul in care s-au derulat evenimentele.
Considerat cel mai vechi monument de for public, pe parcursul a trei secole a suferit multiple degradari structurale si de suprafata, cu aspect inestetic, prezentand riscul pierderii stabilitatii si disparitiei totale a reliefului decorativ si al textului. Tinand cont de gravitatea situatiei, Directia de Cultura a Judetului Iasi a venit in sprijinul reabilitarii monumentului, punand la dispozitia autoritatilor locale proiectul de „Consolidare si restaurare Monument Crucea lui Ferent”, realizat prin fonduri proprii, urmand ca municipiul sa asigure executarea lucrarilor.
Monumentul este taiat dintr-un singur bloc de piatra de calcar, cu inaltimea de 3.40m, peste care este asezata o terminatie din aceeasi piatra, cu inaltimea de 0.60m. Dat fiind starea de degradare a monumentului, urmare a actiunii combinate a factorilor de mediu si actelor de vandalism, precum si a movilei afectata de diverse lucrari cadastral-edilitare din zona, propunem un program de reabilitare a monumentului, care sa se deruleze pe parcursul a doua etape, anume consolidarea si restaurarea monumentului Crucea lui Ferent si amenajarea urbanistica si protejarea zonei monumentului, pentru care Primaria a achizitionat proiectul de executie in anul 2007.
„Avand in vedere cele expuse, propunem asigurarea sumei de 88.610 lei, TVA inclus, de la bugetul local pentru executarea lucrarilor din etapa 1, de Consolidare si restaurare Monument Crucea lui Ferent si elaborarea unui proiect de hotarare, privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul mentionat”, spun reprezentantii Primariei Iasi.Comentarii
Adauga un comentariu