National

Cati bani iti ia banca intr-un an daca ai SALARIUL PE CARD. Topul comisioanelor de retragere si administrare

Publicat: 09 ian. 2014
1

Romanii prefera banii ”cash”, insa multi dintre ei isi incaseaza salariile pe card, o parte din ei ramand in vistieria bancilor sub forma de comisioane de administrare si retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei incasat pe card, un roman lasa la banca anual comisioane de administrare si de retragere cuprinse intre 60 de lei si 200 de lei, reiese dintr-o analiza gandul. In primele noua luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate.

Astfel, unele banci percep atat comision de administrare pentru card, cat si pentru contul curent de care este legat. Altele practica un comision de retragere de la ATM atat in reteaua proprie, cat si la bancomatele altor institutii. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece banci de pe piata.

Comparatia s-a facut pornind de la un venit lunar de 2.000 de lei. Totodata, au fost luate in calcul un numar mediu de 24 de retrageri, a cate 1.000 de lei, dintre care 18 de la ATM-urile bancii care a emis cardul si 6 de la bancomatele altor institutii, scrie gandul.info.

In ceea ce priveste comisioanele de interogare a soldului, estimarea s-a facut pornind de la ideea ca acesta este verificat de 12 ori pe an, dintre care doar de doua ori de la bancomatele din retelele altor banci.

Clientii UniCredit Tiriac Bank, BRD si BCR sunt cei mai dezavatajati din punct de vedere al comisioanelor pe care le platesc anual. Acestea se ridica la peste 200 de lei in cazul unor carduri de debit clasice.

La polul opus se afla CEC Bank si Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depasesc 100 de lei.

Comisioanele BCR

Comisioanele BRD

Comisioanele Bancii Transilvania

Comisioanele Raiffeinsen Bank

Comisioanele Alpha Bank

Comisioanele UniCredit Tiriac Bank

Comisioanele Bancpost

Comisioanele Volksbank

Comisioanele CEC Bank

Comisioanele ING
Comentarii
  • Ce ati afisat in articol sunt costurile standard, dar bancile au in general conventii semnate cu angajatorii iar comisioanele de administrare/retragere/etc pt angajati sunt negociate chiar si pana la 0, atata timp cat mentin incasarea salariului la banca respectiva. Cu cat e mai mare firma/institutia, cu atat sunt negociate „mai jos” comisioanele, pt ca e vb de un nr mare de angajati pt care negociaza.

  • In ziua de azi e mai sigur sa tii banii cash in buzunar, decat pe card, de unde iti pot fi furati de oricine din orice colt al lumii, fara sa stii. Stiti deja de recentul atac pe yahoo, in urma caruia s-a recomandat romanilor sa-si schimbe codul pin sau chiar cardul.

Adauga un comentariu