National

Cati bani pierzi din cauza bancomatelor

Publicat: 06 ian. 2014
1

Bancile din Romania sunt printre „campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere. De exemplu, suntem una dintre putinele tari unde se taxeaza si operatiunea de interogare a soldului. Intr-o tara cu astfel de recorduri ar fi un lucru de bun simt ca ATM-urile sa te anunte ce comision ai de platit sau macar ca ai ceva de platit.

Calculul comisionului pentru fiecare retragere nu este, ce-i drept, o practica comuna in Europa, deocamdata. Tehnologia insa exista si se dezvolta in tari ca Germania, Italia sau Marea Britanie. Mai mult, in toate tarile europene, inclusiv in Romania, exista acele automate care permit efectuarea mai multor operatiuni cum ar fi plata facturilor sau a ratelor si care, atunci cand este vorba despre retrageri de numerar, afiseaza clar comisionul. Chiar daca respectivele automate nu apartin bancilor, ci unor institutii specializate in intermedierea de plati, modelul este acelasi. 

Pana sa ajungem acolo, un pas important ar fi introducerea unui simplu mesaj care sa te anunte ca respectiva tranzactie va fi comisionata. Acest lucru chiar se intampla in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, nu si in Romania. La noi se pleaca de la ideea ca „lumea stie ca se plateste comision daca scoti de la alt bancomat”.  

O familie de doua persoane in cadrul careia fiecare membru castiga cate 2.500 de lei  (undeva pe media veniturilor din Bucuresti) plateste anual comisioane totale de aproximativ 200 de lei pentru doar 10 retrageri de la ATM in fiecare luna, potrivit unui calcul realizat de Capital cu date de la Finzoom. Aceasta suma include si comisionul de administrare a cardului la valoarea sa medie.  Pe de alta parte, daca cele doua persoane detin un card emis de o banca a carei retea de bancomate este redusa, apare posibilitatea ca respectivele persoane sa fie nevoite sa retraga bani fie direct de la ghiseul bancii, fie de la ATM-ul altei banci. În aceasta situatie, sumele platite anual se dubleaza ajungand sa depseasca 400 de lei.

Tags:
Comentarii
  • o mare afacere cu salariile pe carduri…………..
    optez pentru alta varianta— nu mai vreau salariul pe card- costa orice retragere de bani, costa interogarea, costa administrarea contului, etc. Salariile ar trebui sa aiba un regim special, fara atatea comisioane si comisionele, caci bancile castiga si cand introduci cardul—- afara cu bancile!

  • In ziua de azi e mai sigur sa tii banii cach in buzunar, decat sa-i ai pe card. In afara faptului ca platesti comision degeaba, risti sa ramai fara bani fara sa simti… Daca puteti, renuntati ca card-uri. Masonii pledeaza pentru card-uri pentru a ne putea controla mai simplu si mai usor.

  • In ziua de azi e mai sigur sa tii banii cash in buzunar, decat sa-i ai pe card. In afara faptului ca platesti comision degeaba, risti sa ramai fara bani, fara sa simti… Daca puteti, renuntati la card-uri. Masonii pledeaza pentru card-uri pentru a ne putea controla mai simplu si mai usor.

Adauga un comentariu