Sanatate

Câți dinți are un copil: Perioada erupției și remedii pentru ameliorarea durerilor

Publicat: 26 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câți dinți are un copil Perioada erupției și remedii pentru ameliorarea durerilor
Durerea este principalul simptom care îi semnalează unei mămici că bebelușului îi cresc dinții

Mulți părinți, în perioada erupției dinților de lapte, sunt curioși să afle câți dinți are un copil. Dinții de lapte își fac apariția în cavitatea bucală la vârsta de 6 luni, iar ultimii la vârsta de 2 ani și jumătate. Aceștia erup grupat, astfel încât la fiecare 6 luni copilul are parte de noi dințișori temporari.

Erupția dinților de lapte este un proces fiziologic și normal. În cazul copiilor cu un sistem imunitar scăzut, erupția este precedată de hipersalivație, acesta având tendința de a-și introduce degetele în gură.

bebelus fara dinti care plange
Dinții de lapte își fac apariția în cavitatea bucală la vârsta de 6 luni

Câți dinți are un copil: Apariția primilor dinți de lapte

După ce perioada de erupere este pe sfârșite, copilul tău trebuie să aibă un număr de 20 de dinți de lapte, pe când un adult are 32 de dinți. Aceștia fiind împărțiți câte 5 pe fiecare hemiarcadă, inclusiv lateral, canin, molar unu și molar doi. Astfel, între 20 și 33 de luni, copilul ar trebuie să aibă toți dinții de lapte ieșiți. Greutatea copilului la naștere sau evoluția sarcinii pot determina apariția întârziată sau precoce a dinților de lapte.

Din moment ce copilul are 6 luni, poți observa că prezintă o inflamare și înroșirea gingiei, însoțită de prurit, o senzație de mâncărime. Din moment ce congestia gingivală este extinsă își face apariția durerii. De cele mai multe ori, erupțiile dentare, la fel ca perioada în care apar colicile la bebeluși, pot fi supărătoare pentru cei mici, provocând inflamații ale gingiilor.

Este bine să știi că dinții apar mai devreme la fete decât la băieți, aceștia făcându-și apariția la început pe maxilarul inferior. Dinții de obicei apar în perechi, pe fiecare maxilar, unul în partea stângă și unul în partea dreaptă. Dinții de lapte sunt mai mici, mai albi și mai puțin ascuțiți decât dinții permanenți, care cresc ulterior.

Dinții de lapte sunt înlocuiți complet de dinții permanenți în jurul vârstei de 12-13 ani, exceptând molarul de minte. Uneori, erupția dinților de lapte variază și în funcție de structura genetică, mediul geografic și social.

copil care isi spala dintii stand intr-o cada
Când le cresc dintii, bebelușii au tendința de a-și introduce degetele în gură

Remedii pentru ameliorarea durerilor gingivale

Durerea este principalul simptom care îi semnalează unei mămici că bebelușului îi cresc dinții. De obicei, bebelușii devin foarte agitați în această perioadă, manifestând stări de neliniște, frecarea obrazului, ochilor sau urechilor din cauza durerii. Mulți dintre bebeluși refuză chiar să mănânce, simțind nevoia de a mesteca diferite obiecte tari sau jucării.

Aceste reacții sunt normale, făcând parte din procesul natural prin care trece un bebeluș în această perioadă. Pentru a reuși să ameliorezi cât de cât durerile poți folosi jucăriile gingivale. Aceste jucării speciale, de cele mai multe ori sunt de forma unor inele din silicon solid, calmând astfel temporar durerile gingivale. Inelele se pot ține puțin și la congelator pentru a se răci, ulterior lăsându-le câteva minute la temperatura camerei pentru a lungi durată efectului.

dintii unui copil
Este bine să știi că dinții apar mai devreme la fete decât la băieți

Există și un gel gingival pentru masarea gingiilor bebelușului. Remediul trebuie să fie recomandat de către un medic pediatru, acesta stabilind produsul potrivit și doza corectă de care este nevoie. În general, aceste geluri conțin analgezic, cu efect antiinflamator care combate febra, reducând și inflamația gingiilor.

În cazul în care jucăriile sau gelurile gingivale nu funcționează, medicul îți poate recomanda anumite medicamente care îl vor ajuta pe bebeluș să scape de aceste dureri.

Câți dinți are un copil este o întrebare pe care și-o pun părinții atunci când doresc să înceapă o igienă dentară. Medicii spun că igiena dentară se poate începe chiar înainte de apariția primului dințișor, folosind un compres steril înmuiat în apă pentru curățarea gingiilor.

gura unui copil din care lipseste un dinte
Dinții de lapte sunt înlocuiți complet de dinții permanenți în jurul vârstei de 12-13 ani
Adauga un comentariu