Info Turism

Câţi romani îşi permiteau o vacanţă de o săptămână în afara locuinţei în 2018

Publicat: 02 dec. 2019

Vacanţă de o săptămână. 58,9% dintre români nu-şi permiteau un concediu de o săptămână în afara casei, potrivit Eurostat, în 2018. Procentul a mai scăzut de la 65% în 2017, dar rămâne cel mai mare din Uniunea Europeană.

Romanii sunt urmaţi în clasament de croaţi şi ciprioţi, cu 51,3% şi, respectiv, 51%. Spre deosebire de o parte dintre ţările estice, în vârful topului sunt ţările nordice. Acestea sunt Suedia, Danemarca şi Finlanda, între care se intercalează Austria.

Procentul celor mai săraci nordici, care nu-şi permit să-şi părăsească locuinţa pentru un concediu de o săptămână anual, e 9,7% în Suedia, 12,2% în Danemarca, 13,3% în Finlanda, în vreme ce 12,2% dintre austrieci sunt în aceeaşi poziţie.

Vacanţă de o săptămână. România, una dintre cele mai sărace tari din UE

Deşi sărăcia romanilor s-a mai estompat în ultimii ani, tara rămâne una dintre cele mai sărace din UE. Majorările recente de pensii şi salarii au crescut şi preţurile la toate produsele şi serviciile, inclusiv cele turistice. De asemenea voucherele de vacanţă acordate angajaţilor de stat au contribuit şi ele la scumpiri.

Cele mai bine poziţionate tari din Estul şi Centrul Europei în top sunt Cehia şi Slovenia, pe locurile şase şi şapte, cu 20,7% şi respectiv, 21,8% dintre locuitori incapabili să-şi ia o vacantad e o săptămână în afara locuinţei, şi, surprinzător, depăşesc tari precum Marea Britanie şi Franţa, unde procentul de locuitori care nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei e de 22,5% şi, respectiv, 22,6%.

La nivel european, Macedonia e ţara care are cei mai mulţi locuitori care nu-şi permit vacanţe în afara locuinţei, cu 61,2%, dar în 2017, pentru 2018 nu există, încă, date.loading...

Adauga un comentariu