National

Cati romani recunosc ca vorbesc la telefon fara handsfree, dau SMS-uri sau isi fac selfie in timp ce conduc

Publicat: 13 mart. 2016

Pentru multi romani, sofatul e compatibil cu vorbitul la telefon fara hands-free, trimiterea de SMS-uri sau mesaje pe retelele de socializare sau chiar cu… refacerea machiajului. Nu degeaba Romania e pe locul doi in Europa, in privinta numarului de morti in accidente rutiere – o rata de 91 de decese la 1 milion de locuitori.

Studiile arata ca un SMS scris la volan poate capta atentia expeditorului chiar si 5 secunde. La o viteza de 88 de kilometri la ora, de exemplu, in acest interval se poate parcurge o distanta similara unui teren de fotbal. Un risc pe care nu-l constientizeaza multi dintre soferii romani – 19% dintre ei scriu mesaje sau folosesc retelele de socializare in timp ce conduc. O activitate care nu-i impiedica pe 71 la suta dintre ei sa vorbeasca la telefon. Iar 27% din soferii din Romania isi fac selfie-uri in timpul mersului.

Pericol in trafic. Mai butonez si eu, dar cu atentie, cu ochii in patru.

Nu este corect sa se vorbeasca fara un handsfree sau un sistem care sa nu-si pericliteze atentia si siguranta in trafic.

„Aproape 60 de mii de soferi au fost prinsi anul trecut de politistii de la rutiera folosind telefonul mobil cat timp conduceau. Cei care vorbesc la telefon fara dispozitive de tip handsfree pot primi 2-3 puncte penalizare si amenzi care pot sari de 300 de lei”, relateaza Cristina Sbirn, reporter Digi24.

Exista si aplicatii menite sa-i tina pe romani departe de telefon cat timp se afla la volan. Minutele petrecute fara mobil se transforma discounturi in magazine si benzinarii.

„Utilizatorul nostru mediu castiga in jur de 30-40 de puncte pe zi si asta in conditiile in care conduce intre 20 si 30 de kilometri zilnic. Ofertele pe care le avem incep de la 30 de puncte in sus. Doua zile de condus responsabil pana la birou si inapoi acasa il va ajuta pe sofer sa beneficieze de acea reducere”, spune Tudor Cobalas, dezvolator aplicatie.

De aceasta aplicatie, dezvoltata de o echipa IT-isti romani, s-a aratat interesata si o firma de asigurari din Olanda.

„Vor promova solutia noastra ca modalitate prin care soferii din Olanda sa beneficieze de un discount pentru asigurare si in acelasi timp sa isi reduca numarul de accidente”, adauga Tudor Cobalas.

Pietonii, care se simt pusi in pericol de soferii neglijenti, spun ca au observat si alte preocupari riscante ale acestora, in afara de butonatul telefoanelor.

De altfel, patru la suta dintre doamne au recunoscut ca se machiaza, in timp ce asteapta culoarea verde a semaforului.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu