News Flash:

Cauciucul

18 August 2009
1800 Vizualizari | 0 Comentarii
Descoperit in Amazon
Francezul Charles Marie de la Condamine a participat intre 1735 - 1745 la o expeditie stiintifica in Peru pentru masurarea meridianului terestru. Coborand pe fluviul Amazon a descoperit arborele de cauciuc in inima padurii tropicale si a notat remarcabilele calitati ale sucului care se scurgea din acestia.

Cauciucul natural se extrage din sucul laptos al unor arbori tropicali de genul Hevea brasiliensis, Ficus elastica, ori din sucul depus pe radacinile unor plante care cresc in zona temperata cum este Synadenium.
Cauciucul brut, obtinut din latex este ambalat in baloturi si expediat fabricilor pentru prelucrare. Cauciucul brut prezinta o serie de inconveniente: elasticitatea sa variaza cu temperatura, iar sub 0° devine casant. Sub actiunea oxigenului cauciucul "imbatraneste", adica devine sfaramicios si inutilizabil.
Cauciucul sintetic este un compus macromolecular cu proprietati asemanatoare celor ale cauciucului natural, care se obtine printr-un procedeu chimic. Realizarea cauciucului sintetic, numit si elastomer, a creat posibilitatea nelimitata de a se mari capacitatile de producere si a dus la obtinerea unor sortimente de cauciucuri superioare celor naturale. Acest cauciuc sintetic a fost descoperit in 1860 de englezul Charles G. William. Cu toate acestea, nu s-a produs industrial decat din 1940.
Prin prelucrarea chimica materialul brut isi imbunatateste proprietatile: i se mareste elasticitatea pe care si-o mentine intre limite mult mai mari de temperatura, devine mai rezistent la frecare, la agenti chimici si la apa, nu lasa gazele sa treaca prin el si dobandeste calitati de bun izolator electric.

Intrebuintari
Cantitati importante de cauciuc se consuma pentru fabricarea anvelopelor, in industria constructoare de masini. Se fabrica tuburi, garnituri, curele de transmisie, articole sanitare, parti din aparate, cleiuri de lipit, incaltaminte de cauciuc, izolatoare electrice, obiecte de uz casnic etc. Din cauciucul natural se fabrica talpi, tocuri etc...

Vulcanizarea
Americanul Charles Goodyear lucra intr-o zi la un procedeu de tratare a gumei indien(un lipici foarte folosit pe vremuri). Intamplator au cazut cateva picaturi dintr-un amestec de guma de cauciuc si sulf pe un disc cald. A obtinut primul brevet de inventie in 1844. De atunci cauciucurile sparte se repara prin vulcanizare.

Fabricarea cauciucului sintetic in Romania
La noi in tara, cauciucul sintetic se fabrica la Combinatul Petrochimic din orasul Onesti. Productia acestui mare combinat asigura nevoile interne de cauciuc. Prelucrarea cauciucului(incorporarea in cauciuc a unor materiale ca acceleratori de vulcanizare, negru de fum, etc., inainte de vulcanizare) se face la uzinele prelucratoare, cum sunt: combinatul de la Jilava, "Cauciucul Quadrat" din Bucuresti, uzinele "Victoria" Floresti-Prahova si Uzina de Anvelope "Danubiana", Popesti-Leordeni-Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1421 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013597 (s)