National

Cauza CUTREMURELOR de la Galati e tectonica, dar panza freatica a amplificat semnalul sonor

Publicat: 25 oct. 2013
1

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, afirma ca, potrivit concluziilor raportului stiintific, principala cauza a cutremurelor din Galati este una tectonica, dar panza freatica ridicata a „amplificat” semnalul sonor si a afectat si mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.

„Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele”, a explicat Costoiu in Guvern, potrivit gandul.info.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul sa fie prezentat public pentru a exista date stiintifice si nu tot felul de „prostii” prezentate la televiziuni de „exaltati”.

„O sa va rog sa dati si publicitatii concluziile stiintifice si, in felul acesta, poate ca tot felul de neprofesionisti, vedete de televiziune, totusi, in lucururi serioase cum e siguranta oamenilor, cum e zona seismica, ii ascultam pe specialisti si nu pe exaltatii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca sa fie vedete”, a spus premierul.

El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuintelor.

„In general e vorba de locuinte, din cate am vazut, de chirpici, de pamant. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Daca sunt oameni care eventual vor sa se mute in alta parte…”, a spus Ponta.

Adauga un comentariu