Magazin

Cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

Publicat: 05 aug. 2018
1

Cand te doare capul, este important sa nu neglijezi acest simptom. Astfel, vei impiedica disconfortul sa evolueze intr-o migrena care ti-ar putea altera calitatea vietii.

Vrei sa descoperi cateva cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap?

In zilele noastre, acest tip de disconfort reprezinta unul dintre principalii factori care ne determina sa ne facem programare la medic. Durerile de cap pot surveni des si cu o intensitate ridicata, drept pentru care cei afectati sunt alarmati si anxiosi.

Majoritatea durerilor de cap pot fi asociate:

  • Stresului
  • Racelilor
  • Deshidratarii

Simptomelor colaterale ale unor probleme de sanatate precum contracturile cervicale
In functie de regiunile in care sunt localizate, durerile de cap pot fi moderate, acute sau intense. Unii pacienti le descriu drept senzatii opresive la nivelul anumitor parti ale capului, ce provoaca un disconfort aproape insuportabil.

Este bine de stiut faptul ca majoritatea durerilor de cap nu semnaleaza o problema cu adevarat grava, care sa necesite ingrijire medicala imediata.

Retine urmatoarele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap pentru a te mentine sanatos!

Principalele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

1. Cefaleea de tensiune
Cefaleea de tensiune este una dintre cele mai raspandite dureri de cap. Aceasta se numara printre motivele recurente pentru care pacientii se supun consulturilor neurologice.
Initial, cefaleea de tensiune debuteaza cu o senzatie de apasare la nivelul tamplelor sau in jurul ochilor, care provoaca tensiune in regiunea cervicala si in fata. Totodata, scalpul devine hipersensibil.

Cefaleele de tensiune tind sa se declanseze spre finalul zilei, in urma oboselii si stresului acumulate la locul de munca. Asadar, cauzele lor principale sunt: somnul insuficient, insomnia, schimbarile hormonale, situatiile stresante si chiar episoadele de depresie.

2. Nevralgia occipitala
Nevralgia occipitala este caracterizata prin aparitia unei senzatii de ciupituri la baza craniului.

Pacientii care sufera de acest tip de durere de cap raporteaza disconfort in partea superioara a gatului care, in anumite cazuri, poate migra spre maxilar.

3. Nevralgia migrenoasa
Daca un pacient sufera de nevralgie migrenoasa, durerea se declanseaza pe o parte a capului si se intinde treptat pana ce afecteaza si celalalta parte.

Nevralgiile migrenoase tind sa survina in urma eliberarii subite de histamina sau de serotonina in corp din cauza consumului excesiv de bauturi alcoolice, abuzului de  medicamente sau suprasolicitarii fizice.

4. Durerea de cap vasculara
Durerile de cap vasculare trebuie monitorizate foarte atent pentru a evita complicatiile in viitor.

In majoritatea cazurilor, nu avem de ce sa ne facem griji.Dar trebuie sa tinem cont si de celelalte simptome care insotesc acest tip de durere de cap, ce este caracteristica accidentelor vasculare cerebrale. Ia masuri daca:

  • Durerea se intensifica si simti nevoia sa te apleci, sa tusesti sau sa te intinzi.
  • Intampini dificultati in a te misca sau a vorbi.
  • Durerea persista mai mult de trei zile.
  • Experimentezi convulsii sau lesini.
  • Experimentezi febra, greata sau voma.

Consulta un specialist daca observi oricare dintre simptomele tocmai enumerate, mai ales daca ai un istoric de probleme vasculare. Nu uita, preventia este esentiala!

5. Durerea cervicala
O cauza a durerilor de cap frecvent trecuta cu vederea in timpul consulturilor medicale este reprezentata de durerea cervicala. Aceasta problema are la baza mici accidentari sau posturi corporale gresite.

Durerea cervicala este caracterizata prin deteriorarea vertebrelor gatului si slabirea stabilitatii acestora. De asemenea, pacientul poate experimenta spasme in gat, care provoaca pulsatii in anumite regiuni ale capului.

Schimbarea rutinei zilnice pentru a preveni durerile de cap
Acum ca stii care sunt principalele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap, este momentul sa-ti modifici obiceiurile. De pilda, urmeaza o dieta sanatoasa, care include fructe si legume. Totodata, mentine un program fix pentru mese pentru a reduce frecventa acestui disconfort.

Un alt aspect important este sa-ti mentii corpul bine hidratat. Bea doi litri de apa pe zi. In plus, evita sa consumi produse cu alcool sau cofeina.
Fa miscare frecvent. Astfel, iti vei reduce nivelul de stres si vei evita problemele asociate hipertensiunii, precum durerile de cap.

Evita noptile albe. Daca te odihnesti adecvat si obtii toate orele de somn de care ai nevoie, performantele tale zilnice vor fi optimizate. Mai mult, vei evita disconfortul asociat durerilor de cap.

In cazul in care experimentezi dureri de cap recurente sau dureri in jurul ochilor, al maxilarului sau in partea inferioara a craniului, cere opinia unui medic. Doar un specialist iti poate spune daca suferi sau nu de o boala grava.

Adauga un comentariu