Mama si copilul

Cauze care pot duce la o menstruatie neregulata

Publicat: 14 mart. 2019

Daca ai o menstruatie neregulata, probabil ca te confrunti cu o multime de semne de intrebare in legatura cu ce anume ar putea declansa acest dezechilibru, insa, medicii spun ca, de obicei, explicatia nu este atat de complicata precum crezi. Exista numeroase motive pentru care menstruatia poate fi neregulata (sau complet absenta), inclusiv factori ai stilului de viata, probleme medicale sau pur si simplu biologie. Iata care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce la o menstruatie neregulata:

Stresul. Daca ai fost stresata in ultima perioada, indiferent de motive, acest lucru ar putea explica o menstruatie neregulata. Stresul actriveaza calea hormonala in corp, prin nivelurile crescute de cortizol. Eliberarea de hormoni poate suprima nivelurile normale de hormoni de reproducere, ducand la ovulatie anormala, anovulatie sau amenoree (absenta menstruatiei).

Anticonceptionalele. In timpul ciclului menstrual, nivelurile de hormoni variaza de-a lungul lunii – principalii hormoni implicati sunt estrogenul, progesteronul si testosteronul. Pastila anticonceptionala deterioreaza nivelul hormonilor, care, in schimb, iti pot da peste cap ciclul menstrual. Chiar si pastilele care contin doar progesteron sau „mini” pastila pot cauza lipsa menstruatiei, neregularitatea ei sau din contra, frecventa. Contraceptia orala deterioreaza nivelurile de hormoni introducand hormoni sintetici in organism. Unii contin estrogen si progesterol, altele doar progestin (progesteron sintetic).

Sindromul ovarelor polichistice. Sindromul ovarelor polichistice afecteaza modul de functionare al ovarelor. Primele trei simptome sunt menstruatie neregulata, ceea ce inseamna ca ovarele nu produc oua, androgen excesiv, niveluri ridicate de hormoni masculini, ce pot rezulta in semne fizice precum par facial in exces, pe corp, si ovarele polichistice, unde ovarele devin mai largi si contin chisturi cu lichid. Daca ai bifat cel putin doua din aceste simptome, ar trebui sa faci o programare la medicul ginecolog.

Luarea in greutate. Cand iei kilograme in plus, compusii colesterolului formati din celule de grasime sunt acoperiti intr-un tip slab de estrogen, numit estrona. Femeile supraponderale cu celule de grasime extra in corp, au „fabrici mai mici de producere a estronei”, ceea ce poate avea un efect estrogenic asupra glandelor. Acest estrogen adaugat poate cauza sangerari sau menstruatii neregulate. 

Pierderea in greutate. Femeile foarte slabe sau care sufera de deficiente nutritionale, ce rezulta in pierdere extrema in greutate, ar putea avea un dereglaj neintentionat in ciclul menstrual. Femeile fara multa grasime pe corp ar putea avea mai putine cicluri menstruale sau pot trece printr-o perioada mai lunga fara ovulatie. Infometarea, la fel ca antrenamentul fizic extrem sau stresul, pot fi niste factori care sa determine un efect ce suprima activitatea creierului. Aceste femei sunt atat de slabe incat corpul lor se opreste din a produce estrogen. Asa ca lipsa grasimii nu permite celulelor sa converteasca colesterolul in extra estrogen.

Perimenopauza. In perioada care se apropie de menopauza, cunoscuta drept perimenopauza, schimbarile in nivelurile de hormoni pot varia semnificativ, ducand la schimbari in ciclul menstrual. In timpul unui ciclu menstrual normal, nivelurile de estrogen si progesteron cresc si scad in mod regulat. Ovulatia se intampla la jumatatea ciclului menstrual, iar menstruatia doua saptamani mai tarziu. In timpul perimenopauzei, nivelurile hormonale ar putea sa nu urmareasca tiparul obisnuit, manifestandu-se prin sangerare. sursa: elle.ro
S.T.loading...

Adauga un comentariu