Medicamente

Cauze posibile ale deshidratarii: de la consumul de alcool la medicamente. Cum poti preveni

Publicat: 10 iul. 2019
7

Organismul este alcatuit in proportie de 60% de apa, iar daca si 1,5% din cantitatea de apa este eliminata exista riscul de deshidratare.

Efectele deshidratarii se pot observa la nivelul starii de spirit, al energiei si al functiilor cognitive, potrivit unei cercetari facute de Universitatea din Conneticut, relateaza gandul.info, care citeaza Health.com.

Diabetul. Persoanele care sufera de diabet – in special cele care nu stiu asta – sunt supuse riscului de deshidratare. Cand nivelul zaharului in sange este ridicat, organismul incearca sa elimine excesul de glucoza prin urinare frecventa, spune doctorul Robert Kominiarek, din Ohio, Statele Unite ale Americii. Daca esti diabetic si suferi de senzatie acuta de sete si urinare frecventa, este recomandat sa te adresezi medicului tau pentru a te ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange.

Menstruatia. Estrogenul si progesteronul influenteaza nivelul de hidratare al organismului, astfel incat atunci cand o femeie este la menstruatie este recomandat un consum mai mare de lichide.

Medicamente prescrise. Verifica lista de efecte adverse ale medicamentelor pe care le iei in mod frecvent. Multe dintre acestea actioneaza si drept diuretice ceea ce duce la urinare mai frecventa decat de obicei. In plus, orice medicament care are drept potentiale efecte adverse diareea sau stari de voma poate produce deshidratare. Deci este recomandat un consum mai mare de lichide.

Dietele sarace in carbohidrati. Carbohidratii sunt „stocati” in organism alaturi de fluide. Din aceasta cauza, atunci cand elimini carhohidrati este eliminata si o cantitate mare de fluide.

Stresul. Atunci cand esti stresat, glandele suprarenale elimina hormoni specifici. si, daca stresul este constant, in cele din urma glandele devin epuizate, provocand functionarea acestora la un nivel scazut. insa, problema este ca aceste glande secreta si hormonul aldosteron care contribuie la reglarea nivelului de fluide si electroliti din organism. Astfel, pe masura ce nivelul de stres creste iar glandele suprarenale nu mai functioneaza la capacitate normala, apare deshidratarea iar nivelul de electroliti scade. insa, in acest caz, solutia pe termen lung o reprezinta scaderea nivelului de stres.

Sindromul colonului iritabil. Printre simptomele acestui sindrom se regasesc si ameteala si diareea cronica ce determina deshidratarea. Se pare ca multi oameni care sufera de acest sindrom apeleaza la o „solutie” alimentara – eliminarea produselor care ar putea declansa simptomele mentionate mai sus, dar acest lucru conduce la un grad de deshidratare si mai mare.

Consumul redus de fructe si legume. Fructele si legumele au un continut ridicat de apa iar daca dieta zilnica nu contine cele 5 „portii” recomandate, riscul de deshidratare creste, cu atat mai mult cu cat nu este suplinita lipsa lor din dieta cu un consum mai mare de lichide.

Consumul de alcool. Alcoolul blocheaza producerea unui hormon responsabil cu retentia de lichide in organism, astfel, in loc sa fie asimilate de acestea, sunt transmise la nivelul vezicii urinare.

Alte cauze: sportul, sarcina, imbatranirea, suplimentele alimentare, alaptarea.

Adauga un comentariu