Boli si tratamente

Cauzele deficitului de vitamina B12

Publicat: 26 oct. 2011
7

Vitamina B12 are o structura asemanatoare moleculei de hemoglobina. Semnele deficitului de vitamina B 12 sunt:

– anemia megaloblastica;
– neuropatia periferica;
– degenerescenta subacuta a cordoanelor posterioare ale maduvei spinarii.

Deficitul de vitamina B 12 determina afectarea sintezei de ADN si sinteza mielinei.

Cantitatea medie de vitamina B 12 intr-o dieta normala este de aproximativ 5 micrograme / zi. Aproximativ 70% din vitamina B 12 continuta in carne este absorbita intestinal. Cantitatea maxima care poate fi absorbita la o singura masa este de 2 – 3 micrograme. Cantitatea minima de vitamina B 12, necesara pentru mentinerea starii de sanatate este de 0, 5 micrograme.

Vitamina B 12 este absorbita la nivelul celulelor epiteliale din jumatatea distala a intestinului subtire prin combinarea obligatorie cu factorul intrinsec.

Totul despre vitamina B12 

Vitamina B 12 este transportata in plasma dupa absorbtie de o proteina numita transcobalamina. Exista trei tipuri de transcobalamina. Valorile normale ale vitaminei B 12 din plasma sunt: 175 – 72 5 micrograme / ml. Valorile depind de fiecare laborator in parte.

Ficatul stocheaza vitamina B 12. In mod normal cantitatea de rezerva aflata in ficat este de 3 – 5 miligrame.

Cantitati mici de vitamina B 2  se pierd in fiecare zi prin urina, materii fecale, descuamarea celulelor epiteliale si secretie biliara. In fiecare zi se pierde aproximativ 0,0 5 – 0,1% din cantitatea totala de vitamina B 12 existenta in organism. Din acest motiv, deficitul de vitamina B 12 se asociaza cu o perioada lunga de latenta, de aproximativ 2 ani, pana la epuizarea rezervelor.

Persoanele strict vegetariene nu au sursa de vitamina B 12. Desi nu exista vitamina B 12 in plante, dieta vegetariana poate contine o cantitate mica de vitamina ca urmare a contaminarii bacteriene.

Aproximativ jumatate din vegetarieni prezinta niveluri scazute de vitamina B 12. Cu toate acestea, cei mai multi nu prezinta simptome sau semne clinice. O parte din vegetarieni prezinta anemie megaloblastica sau manifestari neurologice.

Cauzele deficitului de vitamina B12
Principalele cauze de deficit de vitamina B 12 sunt:

  • aport insuficiente – persoane vegetariene
  • consum crescut de vitamina B 12 la nivel intestinal – flora intestinala anormala, diverticuli intestinali, stricturi intestinale, infestarea cuDiphyllobotrium latum(botriocefal)
  • secretia inadecvata de factor intrinsec – gastrectomie partiala sau totala, deficiente congenitale de factor intrinsec, anemia pernicioasa Biermer
  • malabsorbtie – boala Chron, rezectii ileale, sprue tropical, malabsorbtie congenitala selectiva de vitamina B 12 asociata cu proteinurie (sindromul Imerslund – Grasbeck).

Adauga un comentariu