Secretele istoriei

Cauzele infrangerii sovieticilor de la inceputul operatiunii Barbarossa

Publicat: 09 ian. 2015

Cauza principala a infrangerii de proportii a Armatei Rosii in 1941 a fost atacul surpriza al germanilor pentru care sovieticii erau slab pregatiti. Armata germana era in 1941 cel mai bine antrenata si experimentata din lume. Germanii aveau o doctrina militara avansata si un moral foarte ridicat, dupa o serie de victorii obtinute cu foarte putine pierderi. Prin contrast, fortele armate sovietice duceau lipsa de cadre de conducere competente, de pregatire corespunzatoare si de entuziasm. Cea mai mare parte a planificarii sovietice considera ca nu va avea loc un razboi pana in 1942, iar atacul german a avut loc cand inca se mai faceau reorganizari ale Armatei Rosii, iar noile arme promise, dar netestate in lupta, de-abia incepusera sa fie livrate.

De asemenea, cea mai mare parte a trupelor sovietice erau concentrate de-a lungul noii frontiere sovietice din fostele teritorii poloneze, unde lipseau orice fel de fortificatii importante, astfel incat atacatorii germani le-au infrant in numai cateva saptamani de la inceputul razboiului. La inceput, multor unitati sovietice le-a fost limitata libertatea de miscare de ordinele antebelice ale lui Timosenko si Jukov, (date la indicatia lui Stalin de a nu se angaja in lupta si a nu „raspunde provocarilor”), urmate de prima reactie a ordinelor venite de la Moscova pentru „rezistenta cu orice pret urmata de contraatac”, care a dus la o vulnerabilitate crescuta la miscarile de incercuire efectuate de germani. Inertia birocratiei sovietice a adaugat un plus la dezorganizarea apararii sovietice.

Vezi si Operatiunea Barbarossa

Erorile tactice initiale ale sovieticilor s-au dovedit catastrofale in primele saptamani ale atacului german. La inceput, Armata Rosie a fost indusa in eroare de propriile supraestimari ale puterilor sale. Corpurile Mecanizate nu au reusit nici pe departe sa distruga diviziile de Panzere germane, dar in schimb au cazut in incercuire si au fost anihilate, dupa ce mai intai fusesera decimate de atacurile bombardierelor in picaj ale Luftwaffe. Tancurile sovietice, prost intretinute si conduse de mecanici fara experienta, sufereau de o rata a defectiunilor infricosator de mare. Lipsa de piese de rezerva a contribuit din plin la esecul unitatilor de blindate sovietice. Decizia de a nu lupta alaturi de unitatile de infanterie s-a dovedit dezastruoasa. Lipsiti de sprijinul tancurilor si neavand suficiente mijloace de transport mecanizat, infanteristii au fost incapabili sa efectueze manevre rapide impotriva atacatorilor.

Vezi si Invadarea URSS de catre Germania nazista

Stalin a dat ordine trupelor sale sa nu se retraga si sa nu se predea, ceea ce a dus la o dispunere statica a aparatorilor pe care tancurile germane le-au depasit fara probleme, pentru a le taia mai apoi liniile de aprovizionare, ceea ce a dus la incercuirea unor intregi armate. Abia mai tarziu Stalin a permis trupelor sovietice sa se retraga in zonele in care se putea reorganiza apararea in adancime, sau unde se puteau regrupa in vederea contraatacurilor. Mai mult de 2,4 milioane de sovietici au cazut prizonieri pana in decembrie 1941, cand fortele celor doi beligeranti s-au infruntat in suburbiile Moscovei.

In ciuda esecului tintelor initiale ale planului Barbarossa, uriasele pierderi sovietice au schimbat atitudinea propagandei oficiale comuniste. Daca, in anii antebelici, guvernul afirma ca armata este foarte puternica, prin toamna afirma ca Armata Rosie ar fi fost slaba pentru ca nu ar fi fost suficient timp pentru pregatirile de razboi si ca atacul german a venit prin surprindere.

O explicatie alternativa este data de Viktor Suvorov in cartea sa Spargatorul de gheata, autorul descriind razboiul ca fiind in mod intentionat facilitat de Stalin. Acest punct de vedere este puternic combatut de istoricii occidentali si este considerat doar o speculatie.loading...

Adauga un comentariu