Medicamente

Cauzele medicale ale aparitiei petelor maronii pe piele

Publicat: 16 mai 2019
25

Aparitia petelor maronii pe piele este in stransa legatura cu melanina, hormonul responsabil de culoarea pielii, insa inaintarea in varsta, dereglarile hormonale sau afectiunile unor organe interne, ca de exemplu ficatul, pot conduce catre aceleasi manifestari asupra pielii. Hemocromatoza, cunoscuta in termeni populari ca „petele de ficat”, reprezinta incapacitatea ficatului de a metaboliza fierul, avand ca rezultat aparitia acestor pete de culoare maro pe piele. Insuficienta glandelor suprarenale, de asemenea, lasa semne cafenii la suprafata pielii, care pot aparea si disparea de la sine. Totodata, pitiriazisul versicolor este o afectiune ce amprenteaza astfel pielea, fiind o infectie cauzata de o ciuperca. Tratamentul acestor afectiuni poate fi recomandat doar de medicul dermatolog.

Expunerea la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, are ca efect cresterea productiei de melanina, hormonul care da aspectul aramiu al pielii, insa o expunere indelungata si necontrolata pigmenteaza neuniform dermul si astfel apar petele maronii. Acestea pot fi inofensive, insa, daca isi schimba aspectul si forma, trebuie investigate de un medic dermatolog, deoarece pot semnaliza un cancer de piele. Persoanele trecute de 40 de ani sunt mult mai predispuse aparitiei acestor pete, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, imunitatea scade, iar efectele nocive ale soarelui se cumuleaza in timp. Zonele cele mai predispuse aparitiei petelor maronii sunt fata, decolteul, membrele si spatele.

Fiind vorba de petele maronii cauzate de razele UV, protejarea pielii este cea mai buna solutie. Cu alte cuvinte, nu va expuneti la soare intre orele 10:00 si 17:00 si nu abuzati de solar. De asemenea, de fiecare data cand iesiti din casa sau cand mergeti la plaja, folositi creme cu factor de protectie solara contra radiatiilor UVA/UVB si protejati-va cu ajutorul palariilor cu bor larg. Purtati haine care expun cat mai putin pielea si alegeti culori deschise care sa nu atraga razele solare. G.H.

Adauga un comentariu