Boli si tratamente

Cauzele si simptomele bolii Parkinson

Publicat: 03 mart. 2019
25

Boala Parkinson este o boala progresiva, degenerativa a sistemului nervos care are ca rezultat pierderea treptata a controlului muscular si a miscarii corpului. Acest lucru poate afecta capacitatea unei persoane de a-si indeplini sarcinile de zi cu zi, cum ar fi vorbirea, scrierea, mersul pe jos, imbracarea si inghitirea. Desi nu exista nici un remediu pentru boala Parkinson, medicamentele, suplimentele si o schimbare in dieta pot ajuta la gestionarea simptomelor si la reducerea progresiei acestora.

Cauzele bolii. In boala Parkinson, celulele nervoase din zona mediana a creierului care controleaza miscarile musculare incep sa degenereze. Acest lucru are ca rezultat mai putina dopamina decat de obicei. Dopamina este un mesager chimic, un neurotransmitator important in organism pentru: coordonarea miscarilor netede si controlate ale corpului, invatare, motivatie, reglarea dispozitiei. Simptomele Parkinsonului incep de obicei sa apara cand pana la 70% dintre celulele producatoare de dopamina au incetat sa mai functioneze. In timp ce cauza exacta a bolii Parkinson ramane neclara, factorii care contribuie la incidenta ei includ: genetica, expunerea la pesticide, toxine si substante chimice, inflamatia creierului, traumatismul capului. Boala Parkinson este mai frecventa la varste inaintate si afecteaza mai degraba barbatii decat femeile.

Simptomele bolii Parkinson. Simptomele pot varia de la o persoana la alta, in functie de severitatea bolii. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome includ: 1. Tremuraturi: acestea apar de obicei in brate, maxilar, picioare si fata. Tremuratul este un simpotm precoce pentru aproximativ 70% din persoanele cu Parkinson. Senzatia apare, de obicei, la un deget sau atunci cand mana este in repaus. In mod normal, mana se va agita ritmic. Tremuratul constant poate fi si simptomul altei conditii. 2. Rigiditate: Muschii sunt rigizi, mai ales in zona trunchiului, bratelor si picioarelor. 3. Bradichinezia: Acesta este termenul pentru incetinirea miscarii. Pe masura ce oamenii imbatranesc, ei isi incetinesc ritmul de la sine. Dar, in cazul in care au bradichinezie, miscarea lenta poate afecta viata de zi cu zi. In cazul acestor persoane, organismul nu raspunde imediat la comenzile de miscare.

4. Postura slaba: Persoanele afectate de boala Parkinson au tendinta de a dezvolta o incovoiere a spatelui, cu umerii cazuti si capul inainte. Pe langa problemele de circulatie, acestia pot avea probleme si cu echilibrul. O persoana cu boala Parkinson se poate rasturna si poate avea probleme cu muschii in miscare sau cu coordonarea partilor corpului. 5. Alte simptome care pot aparea, de asemenea, includ: constipatie, probleme cu somnul, pierderea simtului mirosului, probleme urinare, disfunctie sexuala, probleme de a vorbi sau de a manca in mod normal, oboseala, apatie si depresie.

Adauga un comentariu