Local

Caz de Cartea Recordurilor la Iasi! Plateste impozite de cateva decenii fara sa aiba titlu de proprietate – FOTO

Publicat: 08 iul. 2015

@ Plateste impozite de 20 de ani pe un teren pe care primaria nu-i elibereaza acte @ La implinirea a 78 de ani si-a pus ca dorinta primirea titlului de proprietate @ Cei din primarie spun insa ca batranul mai trebuie sa supravietuiasca unui proces

Cazul unui iesean ajuns la varsta a treia este de-a dreptul halucinant. Acesta locuieste intr-o casuta la marginea Iasului, pe o proprietate pe care a achizitionat-o la cativa ani de la Revolutie. Cum la acel moment legislatia era destul de neclara, ieseanul nu si-a intocmit o documentatie funciara. Practic, acesta si-a cumparat terenul de la o femeie din Botosani, care intre timp a decedat. Avand ca singur document de proprietate o zdelca, batranul, care a implinit chiar ieri 78 de ani, se teme sa nu treaca la cele vesnice, iar in urma lui sa nu ramana niciun act pe proprietatea pe care a ingrijit-o cateva decenii. De cativa ani, Toader Talica incearca sa obtina de la primarie eliberarea unui titlu de proprietate, pe care plateste desigur impozite, avand terenul declarat.

Pana la urma, chiar si pe baza dreptului de uzucapiune – respectiv a faptului ca a stapanit acel teren de mai bine de doua decenii fara sa fi fost deranjat de cineva, batranul poate deveni proprietarul cu acte al terenului. Cu toate ca a batut la usile prefectilor si primariei, problema sa a ramas fara rezolvare. „Terenul l-am cumparat in anul 1993 de la Iacob Maria, din Botosani. E amplasat in Manta Rosie, nu e mare, are in jur de 400 mp. Cum era atunci, am facut o zdelca. Ulterior, dupa ce ea a decedat, fiul meu a luat legatura cu o sora a ei, a mai luat o bucata de teren. Nici pana acum insa nu am putut face actele. Am fost si la Avocatul Poporului, care m-a ajutat cu documentele sa le duc primariei. Am fost si la prefectul Olteanu (Romeo Olteanu  – n.r.) si la celalalt. Din 2013 dosarul sta la primarie. Cu greu a avansat. Acum cateva zile am mers in audienta, m-a primit secretara Consiliului. I-am intrebat daca nu le-ar fi rusine sa ma duc la Bucuresti la premier sau la presedinte, sa imi dea dreptate acolo si sa nu o gasesc aci. Sunt si nevazator si batran, dar nu as vrea sa plec fara sa rezolv asta”, a declarat batranul, cu lacrimi in ochi, spunand ca asta ar fi ultima lui dorinta.

Juristii ii vor analiza dosarul la prima sedinta de fond funciar

Ca urmare a discutiilor purtate la primarie, problema lui Toader Talica va fi pusa in discutie la prima sedinta a Comisiei Locale de Fond Funciar. Cu toate acestea, specialistii din primariei pe probleme de fond funciar au indicat ca solutionarea problemei batranului ar putea sa il coste ceva bani, respectiv taxele pe care ar trebui sa le achite in instanta. „Situatia dumnealui va fi analizata in Comisia de Fond Funciar, care va fi convocata in perioada urmatoare. „Solutia cea mai indicata ar fi sa se adreseze instantei, pentru a valida acea zdelca pe post de act de vanzare-cumparare. E practic o situatie conflictuala care nu are legatura cu primaria”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.

Adauga un comentariu